Међународни кривични суд тражи од Mонголије да ухапси Путина

Срна
Међународни кривични суд тражи од Mонголије да ухапси Путина

МОСКВА - Међународни кривични суд сматра да Монголија мора да ухапси руског предсједника Владимира Путина јер је та земља члан тог суда, рекао је портпарол Суда Фади ел Абдалах.

Међународни кривични суд је издао налог за Путиново хапшење у марту прошле године, оптужујући руског предсједника за “противправну депортацију становништва (дјеце)” и “незаконито пребацивање становништва (дјеце) из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију”.

Москва је те тврдње одбацила као смијешне, истичући да евакуација цивила из зона борбених дејстава није злочин.

Путин долази у посјету Монголији у понедјељак, 2. септембра, поводом обиљежавања 85. годишњице битке у Другом свјетском рату. То га теоретски доводи у опасност од хапшења према налогу Међународног кривичног суда, чију је јурисдикцију признала Монголија.

Ни Русија, ни Украјина нису потписнице Римског статута, али је Украјина поднијела званичан захтјев Монголији да ухапси Путина.

Абдалах је рекао да је Монголија потписала Римски статут и да је обавезна да поступа по њему.

-Све државе које су потписале Римски статут имају обавезу да сарађују у складу са Поглављем девет. У случају несарадње, судије Међународног кривичног суда могу донијети закључак о томе и обавијестити Скупштину држава чланица о томе. Тада је на скупштини да предузме све мјере које сматра прикладним - рекао је Абдалах.

Римски статут предвиђа изузеће када би хапшење одређене особе представљало “кршење уговорне обавезе” са другом земљом или би нарушило “дипломатски имунитет особе или имовине треће државе”.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва није забринута у вези са налогом Међународног кривичног суда.

Очекује се да ће Путин присуствовати церемонији обиљежавања битке на Халкин Голу 1939. године. Ова одлучујућа побједа Црвене армије и њених монголских савезника над царском јапанском војском обезбиједила је источно крило Совјетског Савеза до 1945. године, подсјећа “Раша тудеј”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана