Медији: Руси дају Хутима моћне ракете „Јахонт“

Срна
Foto: П-800 оникс

БИЈЕЉИНА - Западне новинске агенције наводе да Русија преговара са Хутима о испоруци противбродских крстарећих ракета „П-800 оникс“ (у извозној верзији „јахонт“), као одговор на могућу испоруку западних ракета дугог домета Кијеву.

 „Јахонт“ се сматра једном од најнапреднијих противбродских ракета на свијету.

Дизајнирана је да лети преко површине мора двоструко већом брзином од брзине звука, избјегавајући детекцију.

Фабијан Хинц, стручњак за балистичке ракете на Међународном институту за стратешке студије, сматра да би руско пребацивање ракета „јахонт“ јеменским побуњеницима био „преломни тренутак“ за регионалну безбједност.

Москва, како тврде неки извори, уз посредовање Ирана, води тајне преговоре са јеменским Хутима.

Према овим изворима, представници Москве и Хута састали су се најмање два пута у Техерану, а очекује се још састанака у наредним недјељама.

Ракете „П-800 оникс“, са дометом од око 300 километара, кажу стручњаци, омогућиће Хутима да прецизније гађају комерцијалне бродове у Црвеном мору и повећају пријетњу америчким и европским ратним бродовима који их штите.

Портпарол Хута Мохамед Абдел Салам, на питање новинара о преговорима о ракетама, рекао је да „нема појма“ о томе.

Војни стручњаци сматрају да одлука о испоруци руских ракета Хутима може бити повезана са ставом западних земаља које разговарају о могућности да се Украјини дозволи да гађа далекометне циљеве на циљеве дубоко у Руској Федерацији.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана