Марин Ле Пен оптужена за превару, пријети јој до 10 година затвора!

Агенције
Марин Ле Пен оптужена за превару, пријети јој до 10 година затвора!

ПАРИЗ - Француска политичарка Марин Ле Пен ће се, заједно с још 26 особа, наћи пред судом због оптужби за финансијску превару, која је наводно трајала од 2004. до 2016. године.

Према наводима тужилаштва, Ле Пен и њене колеге из странака Национални фронт и Национално окупљање користили су новац намијењен за плаћање асистената заступницима у Европском парламенту да плаћају особе које су радиле послове за странку у Француској.

Бивша кандидаткиња за предсједницу Француске је све негирала. Према њеном мишљењу, ово је “политички прогон”, док из Европског парламента кажу да су оштећени финансијски, али и да им је углед уништен.

Ако буде осуђена, максимална казна за ова кривична дјела је 10 година иза решетака. Ипак, већи проблем за Ле Пен представља чињеница да уз ову казну може доћи и дугогодишња забрана политичког дјеловања.

Ле Пен посебно жели избјећи овај дио казне, јер по тренутним анкетама има вјероватно најбољу шансу за долазак на чело Француске на изборима који ће се одржати 2027. године, имајући у виду да тренутне анкете кажу да има подршку 40 посто грађана ове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана