Малпас: Економија улази у период спорог раста

Срна
Малпас: Економија улази у период спорог раста

ЖЕНЕВА - Свјетска економија ће ове и наредне године вјероватно ући у период спорог раста изазваног сталном инфлацијом и умјереним инвестицијама, изјавио је предсједник Свјетске банке Дејвид Малпас.

"То је дуготрајан успорени процес који има везе са сталном инфлацијом, недостатком нових инвестиција, тако да када гледате годину и двије унапријед, тешко да може доћи до снажног опоравка и то је забрињавајуће", рекао је Малпас за "Скај њуз".

Он је препоручио владама да прилагоде своју потрошњу како би је учиниле ефикаснијом и да размотре обезбјеђивање "временски ограничених и циљаних", умјесто неограничених субвенција у оквиру борбе против инфлације и цијена енергената.

Земље Запада суочавају се са огромном енергетском кризом и растућом инфлацијом у склопу глобалне економске рецесије након пандемије.

Ситуација се додатно погоршала због украјинске кризе, пошто су непријатељства и западне санкције против Москве довеле до поремећаја у ланцима снабдијевања и довеле до даљег скока цијена енергије широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана