„Леопарди” остају у кавезу, расте притисак на Берлин

ГС
„Леопарди” остају у кавезу, расте притисак на Берлин

БЕРЛИН - Одлука о испоруци онога што Украјина највише жели - модерних њемачких тенкова “леопард 2” - није донијета јуче на састанку званичника више од 50 земаља у америчкој војној бази “Рамштајн”. Кочи Њемачка, али све више расте притисак на Берлин да промијени одлуку.

-Ово је бламажа. Нови маневар у изврдавању. Све ово оставља утисак да Њемачком владају аматери, који још нису свјесни озбиљности ситуације - тако су, између осталог, бројни њемачки медији оцијенили то што званични Берлин, ни послије састанка Контакт групе за помоћ Украјини, није дао зелено свјетло да се Кијеву испоруче најмодернији њемачки тенкови “леопард 2”.

Невладине организације блиске владајућим Зеленима су чак организовале и протесте испред Бундестага, а чини се да је критичаре највише разбјеснила изјава новог министра одбране Немачке Бориса Писторијуса, који је а 11 мјесеци од почетка сукоба у Украјини изјавио да „емачка тек мора да види колика је доступност “леопарда 2” у њеним редовима, пише РТС.

Украјинци тврде да су им тенкови хитно потребни јер је већина тенкова, које тренутно имају из совјетског или постсовјетског времена.

У Украјини страхују да ће Русија сљедећих мјесеци покренути нову офанзиву те вјерују да ће се рат брже завршити ако буду побједници у наредној ослободилачкој контраофанзиви. Проблем је то што се сада суочавају с руским модернијим и бољим тенковима Т-90.

-У сваком случају ћете помоћи Украјини оружјем и схватити да не постоји други начин да се оконча рат, осим поразом Русије. Али данашња одлука убија још наших људи. Сваки дан одлагања значи још смрти Украјинаца. Брже размишљајте - каже савјетник украјинског председника Михајло Подољак.

Шолц и француски предсфедник Емануел Макрон, као и чланови парламента те двије земље, састаће се сутра у Паризу како би разговарали о привреди, енергетици, безбједности и европској политици, пренијеле су данас агенције. , Политико наводи да ће централна тема разговора бити рат у Украјини, као и сарадња Немачке и Француске унутар ЕУ и НАТО пакта, а из Париза поручују да не очекују напредак по питању испоруке нових тенкова Украјини.

-Ми, министри спољних послова Летоније, Естоније и Литваније, позивамо Немачку да Украјини одмах обезбиједи тенкове „леопард”. То је потребно да би се зауставила руска агресија, помогло Украјини и брзо се успоставио мир у Европи. „емачка као водећа европска сила има посебну одговорност у том погледу - каже летонски министар спољних послова Едгарс Ринкевич.

Олаф Шолц је на неки начин промијенио изјаву, рекавши да ће „њемачка послати “леопарде 2”, тек када Америка Украјини пошаље своје тенкове “абрамс”.

Међутим, САД за то нису вољне, правдајући то наводно скупим одржавањем тих тенкова и компликованим коришћењем.

С обзиром на то да су тенкови „леопард 2“ другим државама испоручени под извозним дозволама, Њемачка може зауставити извоз у треће земље. Али, Пољска је 19. јануара поручила да постоји могућност да ће игнорисати Њемачку и да ће ове тенкове уступити Украјини.

Иако поједини аналитичари у Њемачкој већ говоре да је заправо Олаф Шолц све ближи одлуци да дозволи другим земљама да своје “леопарде 2” дају Украјини, у круговима око Шолца је јасно да заправо он “леопард 2” види као својеврсну танку линију између солидарне подршке Украјини и ескалације рата.

Конкретно, у дијелу њемачке власти постоји страховање да би ово њемачко “да” заправо могло да буде велика провокација Москви и евентуално увод у нуклеарни рат.

Противници испоруке тенкова су мишљења да би испоруком тенкова ескалирала умијешаност НАТО-а у рат у Украјини, повећавајући ризик од ширења рата. Украјинци увјеравају да ће тенкове користити само унутар својих граница, пише лист „Гардијан“.

Шта је „леопард 2“?

Ријеч је о борбеном возилу који је у употреби од 1979. године. У вожњи има домет од 500 километара, а максимална брзина му је 68 километара на сат. Има топ од 120 милиметара и два лака митраљеза.

Осим што га користи њемачка војска, користи се и у многим другим државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана