Лавров: За сад без изгледа за преговоре Русије и Запада о Украјини

ГС
Лавров: За сад без изгледа за преговоре Русије и Запада о Украјини

МОСКВА- За сада нема изгледа за преговоре Русије и Запада о Украјини, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

- Западни спонзори непрекидно подстичу кијевски режим да подигне улог. На лицемјерне позиве са Запада на преговоре гледамо како на тактичку замку да би се поново добило на времену и исцрпљеним украјинским снагама обезбиједио предах и дала могућност да се прегрупишу, да их поново снабдију оружјем и муницијом. Али, то је пут рата, а не процес рјешавања ситуације мирним путем. Нама је то потпуно јасно - рекао је Лавров у интервјуу за часопис Међународни живот који се бави спољнополитичким темама.

Он је рекао и да је циљ састанака који се одржавају у различитим градовима без присуства Русије да се земље у развоју убиједе да подрже "формулу мира" украјинског предсједника Володимира Зеленског, преноси Спутњик.

- При томе Москву оптужују да не жели да учествује у преговорима, а одбацују било који аргумент о томе да је неопходно узети у обзир кључне интересе Русије. Јасно је да такав приступ не говори о намјери Запада да се о нечему договара са Русијом - навео је Лавров.

На инсистирање Вашингтона да преговори треба да се воде искључиво на основу услова Украјинаца у Москви истичу да је такав приступ бесмислен и представља ултиматум јер није могуће од Русије захтијевати да се сложи са угрожавањем виталних интереса у сфери безбједности и наставком тираније према Русима на новим територијама и територијама под контролом Кијева, додао је он.

Лавров је, такође, указао да интересовање западних инвеститора за обнову Украјине послије сукоба опада како се сукоб продужава.

- Ако се погледа у будућност, нема ничег радосног за кијевске власти и њихове покровитеље. Што дуже трају сукоби то инвеститори имају мање жеље да учествују у обнови Украјине у постконфликтном периоду. Све је слабија њихова вјера у војне успјехе Украјине и, генерално, очување државе у постојећим границама и форми. А да не говоримо о томе да је под великим знаком питања способност Кијева да сервисира државни дуг - истакао је шеф руске дипломатије.

Укупна страна помоћ режиму Зеленског за годину дана од почетка специјалне операције премашила је 160 милијарди долара, при чему на војну помоћ отпада 75 милијарди, навео је Лавров.

- Према процјенама вашингтонске невладине Херитиџ фондације, САД су већ издвојиле око 113 милијарди долара за Украјину, односно по 900 долара свако домаћинство плус још по 300 долара на име камата за сервисирање дугова. Огромне суме, посебно имајући у виду тешку ситуацију у свјетској привреди - закључио је Лавров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана