Кристерсон: Саосјећам са муслиманима због спаљивања Курана, али закон није прекршен

Срна
Кристерсон: Саосјећам са муслиманима због спаљивања Курана, али закон није прекршен

МОСКВА - Шведски премијер Улф Кристерсон саопштио је да саосјећа са свим муслиманима који су увријеђени због спаљивања примјерка Курана испред турске амбасаде у Стокхолму, али је истакао да тиме није прекршен закон и да је слобода изражавања фундаментални дио демократије.

”Оно што је легално није нужно прикладно. Спаљивање књига које су свете за многе је чин дубоког непоштовања. Желим да изразим саосјећање са свим муслиманима који су увријеђени оним што се десило у Стокхолму”, написао је Кристерсон на “Твитеру”.

Спаљивање Курана испред турске Амбасаде у Стокхолму осудила су и министарства спољних послова неколико заливских држава, укључујући Саудијску Арабију, Кувајт и Уједињене Арапске Емирате.

Лидер крајње десничарске данске политичке партије Расмус Палудан јуче је запалио примјерак Курана испред турске амбасаде у Стокхолму након што је добио одговарајућу дозволу од шведских власти.

Турско Министарство спољних послова осудило је тај чин, назвавши га “подлим нападом” на свету књигу и “још једним примјером алармантног нивоа који су исламофобија и расистички и дискриминаторни покрети достигли у Европи”.

Присталице Радничке партије Курдистана /ПКК/ су на ранијем протесту у Стокхолму окачиле на стуб лутку са ликом турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

Турско Министарство спољних послова позвало је шведског амбасадора у Анкари у знак протеста због скупа ПКК-а.

Осим тога, турско тужилаштво је покренуло кривични поступак у вези са тим демонстрацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана