Кина лансирала интерконтиненталну балистичку ракету након чак 44 године

Г.С.
Кина лансирала интерконтиненталну балистичку ракету након чак 44 године

ПЕКИНГ- Кина је саопштила да је успјешно лансирала интерконтинентални балистички пројектил (ИЦБМ) који носи лажну бојеву главу у Тихи океан.

ИЦБМ је лансиран у сриједу у 08:44 по локалном времену и „пао је у очекивана морска подручја“,саопћило је пекиншко министарство одбране, додајући да је пробно лансирање било рутинско и дио његове годишње обуке.

Врста пројектила и његова путања лета остали су нејасни, али кинески државни медији наводе да је Пекинг унапријед обавијестио дотичне земље.

Кинеска тестирања нуклеарног оружја обично се одвијају унутар земље, а претходно је тестирала ИЦБМ ракете западно у пустињу Такламакан у регији Сињианг.

Вјерује се да је ово био први пут од 1980. да је лансирао ИЦБМ у међународне воде.

„Осим ако нешто не пропуштам, мислим да је ово заправо први пут да се ово догодило - и да је тако најављено - након дуго времена,“ Анкит Панда, стручњак за нуклеарно оружје при Карнеги Ендоумент фор Интернешнл Писе, написао је на Икс.

Додао је да је опис теста из Пекинга као рутински и годишњи чудан, с обзиром на то да они такве ствари не раде ни рутински ни годишње, преноси Кликс.

„Није било никакве обавијести с кинеске стране унапријед“, рекао је новинарима портпарол јапанске владе Јошимаса Хајаши.

Јапанско министарство одбране раније је саопштило да нема штете на његовим пловилима.

„Наставићемо прикупљати и анализирати информације о кретању кинеске војске и подузећемо све могуће мјере опреза у нашој будности и праћењу“, саопштило је министарство у сриједу рано послијеподне, према јапанској телевизији НХК.

Кад је Кина посљедњи пут извела такав тест - у мају 1980. - ИЦБМ је прелетио 9070 км и слетио у Пацифик. Тај тест укључио је 18 кинеских морнаричких бродова и још увијек се сматра једном од највећих кинеских поморских мисија.

„Вријеме је све“, написао је на Икс Дрру Томппсон, гостујући научни сурадник на Ли Куан Ју Скул оф Паблик Полиси у Сингапуру.

„Кинеска изјава тврди да лансирање не циља ниједну земљу, али постоје високе разине напетости између Кине и Јапана, Филипина и, наравно, сталне напетости с Тајваном. Лансирање је снажан сигнал с намјером застрашивања свих“, додао је.

Напетости су порасле између Кине и Филипина јер су се њихови бродови опетовано сударали у спорним водама. Прошлог мјесеца, Јапан је дигнуо борбене авионе након што је оптужио кинески шпијунски авион да је упао у његов зрачни простор, потез који је назвао „крајње неприхватљивим“.

Тврдње Пекинга о самоуправном Тајвану још су један извор напетости.

У јулу ове године, Кина је суспендовала своје преговоре о контроли нуклеарног оружја с Вашингтоном, као одмазду за наставак продаје оружја САД-а Тајвану.

Прошле године Кина је смијенила двојицу лидера јединице Ракетних снага Народне ослободилачке војске, елитне јединице која управља њезиним нуклеарним арсеналом, због оптужби за корупцију.

У извјештају објављеном прошле године, Пентагон је процијенио да Кина у свом арсеналу има више од 500 оперативних нуклеарних бојевих глава, од којих је приближно 350 ИЦБМ.

Извјештај такођер предвиђа да ће Кина досегнути више од 1000 бојевих глава до 2030. Ипак, то је дјелић од више од 5000 бојевих глава које САД и Русија кажу да посједују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана