Кијев објавио евакуацију из дијела Харковске области

ГС/Агенције
Foto: Lentv24.ru

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 533 дана. Украјински званичници тврде да је беспилотним летјелицама током ноћи нападнут рејон Ривне, као и да је уништено складиште нафте. Са друге стране, руско министарство одбране саопштава да су њене снаге обориле украјинске дронове који су циљали Москву и Севастопољ.

Кијев објавио евакуацију из дијела Харковске области

Објављена је обавезна евакуација становништва из 53 насеља у Купјанском округу, Харковске области Украјине, наредбу је потписао вршилац дужности начелника регионалне војне управе Андреј Канашевич.

„Узимајући у обзир безбједносну ситуацију на територији Купјанског округа, руководећи се члановима 6, 39, 41 Закона Украјине „О локалним државним администрацијама": објавити... обавезну евакуацију становништва у безбедне регионе Украјине", наводи се у документу, објављеном на украјинском сајту „Објектив".

Из документа произилази да ће се евакуација обавити у 53 насеља, укључујући дјелимично и сам Купјанск. 

У питању су насељена мјеста која се налазе у близини зоне борбених дејстава.

Гагин: Руске оружане снаге одавно су спремне за офанзиву у Доњецку Народну Републику

Руске оружане снаге одавно су спремне за офанзиву у Доњецку Народну Републику, рекао је Спутњику савјетник лидера ДНР Јан Гагин.

"Погибија људства у одбрамбеним операцијама је један према пет. Узимајући у обзир нашу ешалонску одбрану, наше снаге и средства који у њој учествују, обуку наших војника – јер су и наши мобилисани прилично добро обучени, већ неколико месеци се обучавају – ми смо спремни и за офанзиву и за одбране", рекао је Гагин.

Он је објаснио да је сада активна одбрана најкориснија тактика за руске трупе, која омогућава ликвидацију што већег броја непријатељских снага.

Си-Ен-Ен: Издата наредба за евакуацију из града Купјанска и околине

Локалне власти око украјинског града Купјанска у области Харков, издале су наредбу за обавезну евакуацију из града и околних подручја због интензивног руског гранатирања те области, јавља Си-Ен-Ен.

Русија је последњих недеља појачала напоре да поново заузме Купјанск, које су украјинске снаге преузеле у септембру. 

У наредби се наводи да је најављена обавезна евакуација за становнике града, као и Заоскиља, који се налази на источној обали реке Оскол.

Руски јуришни тимови побољшали су своје позиције у Купјанску, рекао је портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков, пренио је Тас.

Петрушев: Русија ће бесплатно испоручити до 50.000 тона жита у шест афричких земаља

Русија ће бесплатно испоручити до 50.000 тона жита у шест афричких земаља, изјавио је руски министар пољопривреде Дмитриј Патрушев.

"Како је рекао наш предсједник (Владимир Путин), осим што смо прилично поуздан партнер у погледу снабдјевања житом на свјетском тржишту, ми ћемо бесплатно снабдјевати житом и афричке земље. За сада је ријеч о шест земаља и обиму од 25.000 до 50.000 тона", рекао је Патрушев, пренијела је агенција РИА Новости.

Говорио је и о плановима да се ове године на свјетско тржиште извезе око 55 милиона тона житарица.

"Ова количина се може кориговати навише током жетве. Ако видимо да наше прогнозе за жетву у погледу обима расту, прилагодићемо количину и за обим извоза", рекао је Патрушев.

 

Кадиров: Оружане снаге Украјине су изгубиле око хиљаду људи на ореховском правцу

Оружане снаге Украјине су изгубиле око хиљаду људи на ореховском правцу, ова цифра наставља убрзано да расте, написао је чеченски лидер Рамзан Кадиров на свом Телеграм каналу.

„Ореховски правац је један од најтежих сектора на огромној линији фронта... Недалеко од прве линије одбране налази се насеље Работино. Управо туда покушавају да се пробију украјинске јединице. Да би постигли овај циљ непријатељ не штеди ни људство ни опрему. Према приближним подацима, губици Оружаних снага Украјине на овом правцу износили су више од хиљаду људи. И цифра наставља убрзано да расте", написао је Кадиров.

Према његовим ријечима, батаљон Исток-Ахмат, већ дуже вријеме држи одбрану на овом делу линије фронта и "не намерава да уступи ни метар" непријатељу.

„Непријатељ практично сваког дана покушава да иде напред, али га сваки пут одбацују назад, уз значајне губитке", додао је он.

Главно са новог брифинга Министарства одбране:

- Јуришни одреди групе „Запад" побољшали су положај дуж прве линије купјанског правца;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су око 60 војника на краснолиманском правцу;

- Оружане снаге Русије одбиле су напад 46. аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине у подручју Успеновка у Запорошкој области;

- Оружане снаге Русије су успјешно одбиле 17 напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Артјомивска, Белогоровке, Новомихајловке;

 

- Оружане снаге Украјине изгубиле су у запорошком правцу око 125 војника, тенк, два оклопна возила, три хаубице Мста-Б, топове Д-20 и Д-30;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 290 погинулих и рањених војника у доњецком правцу;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 55 војника у купјансмом правцу;

- Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције у ДНР и погодиле командне центре две бригаде Оружаних снага Украјине;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су у јужнодоњецком правцу више од 130 војнике, самоходни топ „Зумбул-С", хаубице „Мста-Б" и Д-20.

Балицки: Оружане снаге Украјине током своје контраофанзиве нису могле да стигну ни до првих линија руске одбране 

Оружане снаге Украјине током своје контраофанзиве нису могле да стигну ни до прве линије одбране руских снага, изјавио је вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.

„Могу да кажем да (у Запорошкој области) постоји чврста ешалонска одбрана. Оне (Оружане снаге Украјине) нису стигле ни до прве линије", рекао је он.

Оружане снаге Пољске намјеравају да распореде 10.000 војника на пољско-бјелоруској граници

Оружане снаге Пољске намјеравају да распореде 10.000 војника на пољско-бјелоруској граници, изјавио је у интервјуу за Пољски радио министар одбране земље Мариуш Блашчак.

„На граници ће бити око 10.000 војника – 4.000 ће директно подржавати Пограничну стражу, 6.000 ће бити у региону", рекао је он.

Према ријечима Блашчака, пољска војска се активно развија и наоружана савременом опремом.

„У року од две године имаћемо најјачу војску у Европи", рекао је он, истичући да број пољских оружаних снага већ чини 170.000 војника.

 

Украјинска морнарица: Успостављен привремени црноморски хуманитарни коридор

Украјинска морнарица саопштила је да је нови привремени црноморски “хуманитарни коридор” почео данас са радом и да се очекује да ће га први бродови користити за неколико дана. Портпарол украјинске морнарице Олех Чалик изјавио је за Ројтерс да ће коридор користити комерцијални бродови за жито и пољопривредне производе, који су блокирани у украјинским црноморским лукама.

Он је истакао да је данас почео са радом нови привремени хуманитарни коридор.

-Коридор ће бити веома транспарентан, ставићемо камере на бродове и биће показано да је ово чисто хуманитарна мисија и да нема војну сврху -, рекао је Чалик. Морнарица је у посебном саопштењу навела да ризик представљају мине у Црном мору и војна пријетња Русије.

Самопроглашена ДНР: Оштећено обданиште у украјинском гранатирању Доњецка

У украјинском гранатирању оштећено је обданиште у Доњецку, написало је данас на апликацији Телеграм представништво самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР), у Заједничком центру за контролу и координацију питања ратних злочина Украјине.

-Примљене су информације о штети као резултату украјинског гранатирања града Доњецка - Дјечијег вртића бр. 397, дуж Треневе улице”, у сјеверној, Кијевској области града, наводи се у објави, пренијела је агенција РИА Новости.

Према наводима Заједничког центра за контролу и координацију, после поноћи украјинска војска испалила је укупно скоро 30 граната на различите области Доњецка, укључујући и касетне. Од 2014. године Кијевску област Доњецка редовно гранатирају украјинске снаге безбједности, наводи агенција. Аеродром, који је потпуно уништен као резултат вишемесечних сукоба, сматра се сјеверном периферијом региона.

Астафјев: Руски бомбардери погодили 10 војних мета

Руски бомбардери “Су-34” погодили су више од 10 мета повезаних са Оружаним снагама Украјине у три правца, рекао је “Спутњику” портпарол Јужне групације Оружаних снага Русије Вадим Астафјев.

-Посаде бомбардера „Су-34” Јужне групације погодиле су више од 10 објеката који припадају Оружаним снагама Украјине у правцу Лисичанска, те у правцима Соледар - Артјомовск и Александров – Калиновск - истакао је Астафјев.

Према његовим ријечима, руски јуришни авиони уништили су и војне јединице непријатеља у подручју насеља Белгоровка, Весело и Авдејевка, а хеликоптери су уништили украјинска оклопна возила у подручју Курдјумовке и Клешчејевке у Доњецкој Народној Републици.

Украјина је почетком јуна започела дуго најављивану контраофанзиву, чији је почетак одгађала у више наврата усљед недовољне испоруке војне опреме из западних земаља.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски признао је да је напредак контраофанзиве “спорији од жељеног”.  

”Билд”: Услиједиће руски контраудар

Уколико не пробију руску одбрану, Украјинци ће се морати суочити са руком контраофанзивом - наводи њемачки лист “Билд”.

Специјални извјештач листа наводи да су се у Кијеву надали брзом колапсу руског фронта, односно да ће успјети да понове оно што им је пошло за руком прошле године на харковског фронта и код града Херсона, који су руске снаге својевољно напустиле.

Украјинци још нису успјели да пробију руску одбрану. Руска војска и сама има губитке, али се држи - истиче дописник.

Према његовој оцјени, ствари би могле постати још горе за Кијев ако Руси одбију све нападе, јер ће услиједити руски удар.

Украјинци знају да су им потребне велике побједе да би Запад наставио да их подржава.

Кијев страхује да ће им Запад поручити: “Не успијевате. Има ли смисла наставити борбу? Сједите и преговорајте са Русијом”, закључује “Билд”.

МО Русије: Оборено 13 дронова

Руско Министарство одбране саопштило је данас да је оборено 13 украјинских дронова у близини Москве и Севастопоља на Криму.

У саопштењу се наводи да су два дрона оборена недалеко од Севастопоља, а девет је ометено и оборено у Црно море.

 

-Један дрон је оборен на прилазу руској пријестоници у Калушкој области, а други је изнад московске области Одинцово - истиче се у саопштењу.

Украјина обично не коментарише ко је одговоран за нападе на територији Русије.

Украјина: Три особе страдале у руском нападу на Запорожје

Украјински званичници саопштили су да су три особе страдале, а девет њих је рањеном у јучерашњем руском ракетном нападу на град Запорожје.

-Три особе су погинуле, а девет је повређено, укључујући  бебу – ово је резултат напада на регионални центар - наводи се у саопштењу кабинета украјинског предсједника Владимира Зеленског.

Украјина: Нови напад дроновима у рејону Ривне

Ноћас је беспилотним летјелицама нападнут рејон Ривне, а сладиште нафте у рејону Дубена је уништено, навео је на Телеграму начелник Регионалне војне управе Ривне Виталиј Ковал, преноси Укринформ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана