Кенија покреће истрагу против британских војника

Tanjug
Foto: Gardijan

НАЈРОБИ - Кенијска влада покренула је истрагу о наводима о злостављања које су спроводили припадници британске војске, односно за оптужбе за убиство, сексуално злостављање и оштећивање земљишта у близини британске војне базе у граду Нанџукију.

Кенијски парламентарни одбор за одбрану, који води истрагу, овог месеца ће упутити позив јавности да поднесе свједочења о свим наводним злочинима или недјелима припадника јединице за обуку британске војске у Кенији (Батук), а истраге ће почети у октобру, преноси Гардијан.
    
''Ово ће имати озбиљне посљедице по споразум о сарадњи у области одбране, јер ако схватимо да је било много активности које пљују у лице споразуму, то нам даје простора да га поново размотримо'', изјавио је председник одбора Нелсон Коех.
    
Одбрамбени споразум Кеније и Уједињеног Краљевства обновљен је у јулу 2021, али ратификован је тек у априлу ове године због приговора заједница које живе у близини војне базе.
    
''Ово је први пут да се активности британске војске разматрају на овај начин. Ово је значајан потез'', оцијенио је кенијски адвокат Келвин Кубаи.
    
Гардијан наводи да би у оквиру истраге могле бити испитане тврдње о убиству Агнес Ванџиру из 2012, која је последњи пут виђена у близини касарне, а њено тијело са убодним ранама пронађено у септичкој јами у оближњој кући.
    
Истрагом је утврђено да су британски војници одговорни за њено убиство, али нико није оптужен.
    
Поред тога, могле би бити испитане тврдње да је неексплодиране бомбе британска војска оставила на земљишту доступном јавности, као и извештаји да опасне хемикалије које се користе током вјежби угрожавају људске животе.
    
''Све оптужбе против британског војног особља схватамо озбиљно, а надлежне службе или власти земље домаћина их брзо истражују, уз одговарајућу подршку оружаних снага. Очекујемо веома високе стандарде понашања нашег особља, било да су на дужности или ван њих'', саопштио је портпарол британске војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана