Кенеди: Испорука "Ф-16" пријетња и за Кијев и за човјечанство

Срна
Кенеди: Испорука "Ф-16" пријетња и за Кијев и за човјечанство

ВАШИНГТОН - Снабдијевање Кијева борбеним авионима "Ф-16" представља пријетњу и за Украјину и за човјечанство, а умјесто тога би било разумније започети мировне преговоре о украјинском сукобу, рекао је кандидат за предсједника САД Роберт Ф. Кенеди млађи.

"Сјајна одлука за одбрамбену индустрију, али катастрофа за Украјину и човјечанство. Зашто не преговарати", написао је Кенеди Млађи на платформи "Икс", раније познатој као "Твитер", коментаришући чланак о америчком одобрењу испоруке "Ф-16" Украјини.

Он је додао да та испорука неће зауставити "колапс" украјинских оружаних снага.

"Ови авиони захтијевају много обуке и одржавања. То није филм", истакао је Кенеди.

Амерички званичник потврдио је раније за "Спутњик" да је америчка влада одобрила слање борбених авиона "Ф-16" из Данске и Холандије у Украјину чим украјински пилоти заврше обуку за управљање летјелицом.

Прошле недјеље је "Вашингтон пост" објавио, позивајући се на украјинске званичнике, да прва група од шест украјинских пилота неће завршити обуку за борбене авионе "Ф-16" најраније до љета 2024. године јер ће морати да похађају четири мјесеца часове енглеског да науче техничке термине.

Пилоти би наводно почели обуку на ловцима "Ф-16" тек у јануару 2024. године, а припрема би трајала шест мјесеци, док би друга група пилота почела обуку тек крајем 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана