Један од најјачих урагана погодио Флориду, најмање три особе погинуле

ГС
Један од најјачих урагана погодио Флориду, најмање три особе погинуле

ТАЛАХАСИ - Најмање три особе погинуле су у невремену када је ураган „Хелена“ , за који CNN наводе да је најјачи који је икад погодио област Биг Бенд, погодио Флориду.

„Хелена“ је синоћ стигла на сјеверозапад Флориде као олуја категорије 4, пренио је АП.

Национални центар за урагане у Мајамију саопштио је да је „Хелена „синоћ погодила обалу близу ушћа ријеке Аусила у области Биг Бенда у Мексичком заливу.

Брзина вјетра кретала се 225 километара на час. Због Хелене власти су издале упозорења о ураганима и поплавама која су се проширила до Сјеверне Џорџије и западне Сјеверне Каролине.

Више од милион домова и предузећа остало је без струје на Флориди и више од 50.000 у Џорџији.

Гувернери америчких савезних држава Флориде, Џорџије, Алабаме, Каролине и Вирџиније прогласили су ванредну ситуацију у својим државама.

Једна особа је погинула на Флориди када је саобраћајни знак пао њен аутомобил, а пријављено је да су двије особе погинуле у јужној Џорџији.

У планинама Сјеверне Каролине пало је и до 25 центиметара кише. Обилне кише почеле су да падају, а вјетрови су се појачавали раније у четвртак у граду Валдости, у Џорџији, у близини границе са Флоридом.

Метеоролог Дилан Ласк рекао је да је Национална метеоролошка служба издала синоћ упозорење на торнадо за округ Вилер у Џорџији. Рекао је да је то једно од 12 упозорења на торнадо за само неколико сати.

У многим градовима и окрузима на југу Џорџије уведен је полицијски час током ноћи.

-Ово је једна од највећих олуја коју смо икада имали - рекао је гувернер Џорџије Брајан Кемп.

Издати су налози за евакуацију дуж обале Мексичког залива у нижим областима око Талахасија, Гејнсвила, Сидар Кија, Лејк Ситија, Тампе и Сарасоте на Флориди.

Метеоролошка служба прогнозирала је олујне ударе и упозорила да би они могли да буду “катастрофални” у заливу Апалачи код обале Флориде.

Школе у том округу и више универзитета отказали су наставу, а затворени су аеродроми у Тампи, Талахасију и Клирвотеру. Метеоролози предвиђају да ће „Хелена“ вјероватно ослабити како се буде кретала ка унутрашњости, али да ће се јаки вјетрови и киша проширити на јужне Апалачке планине, гдје ће бити могућа и појава клизишта.

Власти у округу Тејлор на Флориди замолиле су становнике који нису поступили по обавезним упозорењима о евакуацији да на својим тијелима напишу своја имена трајним маркером, "како би им помогли у идентификацији ако буду страдали".

„Хелена“ је у сриједу изазвала поплаве у дијеловима мексичког полуострва Јукатан. На западу Кубе, због урагана је више од 200.000 домова и предузећа остало без струје.

За Атланту „Хелена“ би могао да буде најгори ураган који је погодио град у последњих 35 година, рекао је професор метеорологије на Универзитету Џорџија Маршал Шепард. Национална управа за океане и атмосферу предвидјела је натпросјечну сезону урагана на Атлантику због рекордно високих температура океана.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана