Извршено друго погубљење коришћењем азота

Танјуг
Извршено друго погубљење коришћењем азота

ВАШИНГТОН - У Сједињеним Америчким Државама извршено је друго погубљење коришћењем азота, што је метода коју су амерички и европски ветеринари сматрали неприхватљивом за еутаназију већине животиња.

Алан Милер (59) проглашен је мртвим у четвртак у 18.38 по локалном времену у затвору у јужној Алабами, пренио је АП и додао да се Милер тресао и дрхтао око два минута, након чега је услиједило око шест минута отежаног дисања током којих се борио да дође до ваздуха.

Смртоносна метода укључује стављање респираторне маске на лице и спровођење чистог азота, при чему недостатак кисеоника узрокује смрт гушењем.

Према изјавама свједока, Милерове посљедњег ријечи су биле: “Нисам учинио ништа да бих био овдје” и “Нисам учинио ништа да бих био осуђен на смрт”.

Милер је погубљен због пуцњаве 1999. године, у којој је убио тројицу сарадника - Ли Холдбрукса, Кристофера Скот Јенсија и Терија Џарвиса.

-Вечерас је коначно задовољена правда за ове три жртве. Његова дјела нису била резултат лудила, него чистог зла. Његови гнусни злочини заувијек су промијенили три породице и молим се да могу да пронађу утјеху након свих ових година - поручила је гувернерка Алабаме Кеј Ајви.

Прво погубљење коришћењем азота спроведено је, такође, у Алабами, у јануару.

Очевидац је тада за АП описао како је изгледало погубљење 58-годишњег Кенета Смита.

-Смит је почео снажно да се тресе, увија и да се грчи, као да има напад. Снага његових покрета узроковала је да се колица барем једном помјере. Подигао је главу с колица и затим пао - присјетио се очевидац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана