Израел добија нови војни пакет вриједан 8,7 милијарди долара

Срна
Израел добија нови војни пакет вриједан 8,7 милијарди долара

ЈЕРУСАЛИМ - Израел је саопштио да је обезбиједио пакет помоћи од САД у вриједности од 8,7 милијарди долара за подршку својим војним напорима и за одржавање квалитативне војне предности у регији.

Пакет укључује 3,5 милијарди долара за основне ратне набавке, које су већ примљене и намијењене за кључне војне куповине, и 5,2 милијарде долара за системе противваздушне одбране, укључујући противракетне системе "Гвоздену куполу", "Давидову праћку" и напредни ласерски систем.

Израел се тренутно бори на два фронта, против палестинске исламистичке групе Хамас у Гази и покрета Хезболах, који подржава Иран, у Либану.

Најава помоћи услиједила је након преговора у Пентагону између Ејала Замира, генералног директора израелског Министарства одбране, и америчких званичника из домена одбране, наводи се у саопштењу израелског Министарства одбране.

Министарство је саопштило да споразум указује на "снажно и трајно стратешко партнерство између Израела и САД и чврсту посвећеност израелској безбједности", посебно у рјешавању регионалних безбједносних пријетњи од Ирана и милиција које подржава Иран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана