Иранац осуђен на осам година затвора након што је 17-годишњој супрузи одрубио главу

Kliks
Foto: ILNA

Иранац Сајад Хејдари је осуђен на осам година затвора због тога што је одрубио главу 17-годишњој супрузи Мони. У образложењу пресуде је наведено да су му Монини родитељи опростили за оно што је названо убиство из части.

Убиство се десило прошле године у Ахвазу те су објављене фотографије на којима се види да је Хејдари носио одрубљену главу супруге, што је изазвало велико незадовољство јавности.

Из суда Масоуд Сетајеши је изјавио да су Монини родитељи опростили убиство те да нису тражили казну. Међутим, како је објавио ББЦ, њен отац је раније казао да није одобрио "убиство из части". Према гласноговорниковим ријечима, Хејдари је осуђен на седам и по година затвора због убиства и осам мјесеци због напада прије убиства.
Нагласио је да је пресуда у складу с иранским законима према којима је намјерно убиство кажњиво смрћу, осим ако породица не опрости убици. Монин зет је осуђен на 45 мјесеци затвора због саучесништва у убиству.
Послије убиства, грађани су тражили да се створи законски оквир којим ће се спријечити насиље и заштитити жртве. Осим тога, тражило се да се подигне минимална доб за улазак у брак. Дјевојчице тренутно могу ступити у брак већ с 13 година, и то без судског или родитељског пристанка.

Мона је од своје 12. године била у браку са Хејдаријем, а сина је родила у 14. години. Локални медији извјештавају да је отишла у Турску након што ју је супруг малтретирао и одбијао њене захтјеве да се разведу. У Иран се вратила у фебруару прошле године, јер је добила увјерење да ће јој бити породица сигурна ако се врати.

Прије двије године је одрубљена глава 14-годишње Ромине Ашрафи. Главу јој је одрубио отац након што је наводно побјегла с дечком. Отац се прије убиства консултовао с адвокатом како би знао која је казна за овај злочин. Осуђен је на девет година затвора.

Иранска влада је одобрила нацрт закона којим се третирају различити облици насиља над женама. Парламент га тек треба разматрати, док Уједињене нације сматрају да предложени закон није довољно добар.

У Ирану су тренутно антивладини протести, потакнути смрћу дјевојке Марше Амин. Због протеста су до сада погубљене четири особе, док их је 18 осуђено на смрт, преноси ББЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана