Инвеститори: Муск је "лагао" о финансирању за преузимање Тесле

Танјуг
Инвеститори: Муск је "лагао" о финансирању за преузимање Тесле

САН ФРАНЦИСКО - Адвокат који заступа инвеститоре компаније Тесла Инц. изјаво је на суђењу у Сан Франциску извршном директору Тесле Илону Маску да је Маск "лагао" када је 2018. твитовао да је обезбједио финансирање за приватно преузимање те компаније.

Маскови твитови довели су до тога да "обични људи" изгубе милионе, рекао је Николас Порит, главни адвокат инвеститора, током уводног излагања пред поротом Савезног суда у Сан Франциску, преноси Ројтерс.

„Милиони долара су изгубљени када су његове лажи објављене", додао је он.

Теслин инвеститор Глен Литлтон затражио је одштету у име акционара који су трговали акцијама компаније у данима након што је Илон Маск на Твитеру објелоданио планове за откуп компаније, у августу 2018. године, злоупотребивши овлашћења предсједника компаније.

Како наводи Ројтерс, на овом потенцијално драматичном суђењу, деветочлана порота ће утврдити да ли је Маск као тадашњи извршни директор Тесле свијесно преварио инвеститоре тврдећи у твитовима од 7. августа 2018. да је обезбједио финансирање од 72 милијарде долара како би Тесла постала његова приватна компанија, да би касније још једним твитом потврдио да ће их купити по вриједности од 420 америчких долара за једну власничку акцију.

Захваљујући овим твитовима цијене акција Тесле су скочиле за врло кратко вријеме да би убрзо, када се сазнало да је све спин, пале далеко испод вриједности које су имале прије Маскових твитова.

Суд ће утврдити да ли су акционари оштећени и за колико.

Ови твитови су привукли пажњу савезног Регулаторног тијела за хартије од вриједности, које је утврдило да је било спекулација и на крају се нагодили са Маском да призна прекршај и плати казну од 40 милиона долара, као и да се повуче са позиције предсједника Тесле.

Амерички окружни судија Едвард Чен, који надгледа суђење, оцијенио је да су Маскове изјаве о статусу договора биле лажне и да је Маск ове тврдње изнео непромишљено, будући да до договора о финансирању није дошло.

Маск ће ове недјеље имати прилику да пред Судом објасни свој поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана