Илон Маск критиковао САД због подршке Украјини да нападне Крим

Танјуг
Илон Маск критиковао САД због подршке Украјини да нападне Крим

САН ФРАНЦИСКО - Амерички бизнисмен Илон Маск критиковао је спремност Сједињених Америчких Држава да подрже Украјину у покушају да врати Крим.

Он је реаговао на недавно објављен чланак Њујорк тајмса, у којем се наводи да администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена почиње да схвата да Украјини могу бити потребне додатне снаге за напад на територију Крима, што би ојачало позицију кијевских власти у будућим преговорима.

“Ја сам настројен проукрајински, али немилосрдна ескалација сукоба је веома ризична за Украјину и свијет”, објавио је Маск на Твитеру.

Замјеник портпарола Пентагона Сабрина Синг раније је најавила да ćе САД подржати Украјину, укључујући могућ́у операцију заузимања Крима.

Шеф кримског парламента Владимир Константинов рекао је за РИА Новости да ако кијевске власти покушају да изврше агресију на Крим, онда не треба да се жале касније када добију узвратни удар.

Сенатор Крима Сергеј Цеков рекао је да је повратак Крима Украјини, укључујући и могућу употребу силе, нереалан,

и да је “вјероватније да ће поједине државе нестати са политичке карте”.

Крим је постао дио територије Руске Федерације у марту 2014, након референдума који је услиједио послије државног удара у Украјини.   

На референдуму се 96,77% грађана Крима и 95,6% грађана Севастопоља изјаснило за прикључење Русији.

Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом, док многе западне земље подржавају Кијев по овом питању.

Представници руског државног врха су више пута истицали да су становници Крима гласали за демократско уједињење са Русијом, уз потпуно поштовање међународног права и Повеље УН.

Према ријечима председника Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана