Хиљаде противника абортуса на 50. Маршу за живот у Вашингтону

Танјуг
Хиљаде противника абортуса на 50. Маршу за живот у Вашингтону

ВАШИНГТОН - Хиљаде људи окупило се у Вашингтону на 50. годишњем “Маршу за живот”, у знак подршке обарању судског преседана “Ро против Вејда” којим је право на абортус готово пола вијека било гарантовано женама у САД, преноси БиБиСи.

Протест који се одржава сваког јануара од 1973. када је судском одлуком гарантовано право на абортус широм земље, први је откако ју је Врховни суд САД прошлог јуна поништио.

Многи од оних који су се придружили маршу изјавили су да сматрају такву одлуку као први корак ка њиховом крајњем циљу: забрани абортуса широм САД.
    
Мањи контрапротест са неколико десетина активиста који подржавају право на избор такође је одржан у близини Врховног суда у Вашингтону.
    
Питање абортуса враћено је сада у надлежност америчких савезних држава, а процјењује се да је око 20 милиона жена у више од десет држава изгубило приступ абортусу, према истраживачким организацијма које се баве овим питањем.
    
“Ова година ће бити суморни подсјетник на милионе живота изгубљених због абротуса у протеклих 50 година, али такође и прослава тога колико смо далеко стигли, и гдје ми као покрет треба да концентришемо своје напоре док улазимо у нову еру у настојањима да заштитимо живот”, саопштила је Џин Мансини, предсједница Фонда Марша за живот.
    
Први “Марш за живот” од кад је Врховни суд укинуо одлуку у случају “Роу против Вејда” али и контрапротест одржан је са новим фокусом, оцјењује БиБиСи.
     
Умјесто да пажњу усмјере на Врховни суд, учесници планирају да се концентришу на зграду преко пута суда, амерички Капитол -седиште законодавног тела Конгреса и све више на предсједничке изборе 2024.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана