Хакер: Болсонаро тражио да се изведе напад на електронски систем гласања

Танјуг
Хакер: Болсонаро тражио да се изведе напад на електронски систем гласања

РИО ДЕ ЖАНЕИРО- Бразилски хакер Валтер Делгати Нето изјавио је на саслушању у Конгресу да је бивши бразилски предсједник Жаир Болсонаро од њега тражио да хакује систем електронског гласања уочи предсједничких избора 2022.

Како преноси АП, он јуче није пружио никакве доказе за те тврдње, али детаљно свједочење може покренути нове оптужбе против бившег бразилског лидера, који је већ под истрагом због улоге у нередима 8. јануара у Бразилији.

Делгати је такође навео да се лично састао са Болсонаром и рекао му да такво хаковање није могуће, као и да је Болсонаро желио да искористи потенцијални хакерски напад да убиједи поједине гласаче да је гласачки систем у тој земљи непоуздан и да му је Болсонаро нудио предсједничко помиловање заузврат.

У јуну је судско вијеће закључило да је Болсонаро злоупотријебио своју моћ да би довео у питање електронски систем гласања. Делегати је 2015. године био у затвору јер је лагао да је истражитељ савезне полиције, а двије године касније против њега је покренута истрага због наводног фалсификовања докумената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана