Гутереш: Свијет је буре барута, сукоби се шире од Блиског истока до Украјине

Агенције
Гутереш: Свијет је буре барута, сукоби се шире од Блиског истока до Украјине

ЊУЈОРК – Генерални секретар УН Антонио Гутереш, на почетку дебате у Генералној скупштини УН у Њујорку, позвао је на хитан прекид ватре у Гази и поручио да је вријеме за праведан мир заснован на Повељи УН, на међународном праву и резолуцијама УН.

Човјечанство, како је рекао, хрли ка незамисливом – бурету барута које ризикује да прогута свијет.

Он је у уводном говору упозорио да некажњивост, неједнакост и несигурност по питању глобалне ситуације стварају „неодржив свијет“.

Истакао је да више не може тако и позвао на хитан прекид ватре у Гази.

Према његовим ријечима, брзина и обим убијања и разарања у Гази нису слични ничему што је он видио током година колико је генерални секретар.

- Више од наших 200 запослених је убијено, па ипак, жене и мушкарци Уједињених нација настављају да испоручују хуманитарну помоћ, рекао је Гутереш.

Међународна заједница мора да се уједини за тренутни прекид ватре, безусловно ослобађање талаца и почетак процеса ка рјешењу са двије државе, додао је Гутереш.

Позивајући се на продубљивање геополитичких подјела, ратове којима се не назире крај, климатске промјене и развој нуклеарног оружја, Гутереш каже да човјечанство „хрли ка незамисливом – бурету барута које ризикује да прогута свијет“.

Нестабилност на многим мјестима широм свијета је нуспроизвод нестабилности односа моћи и геополитичких подјела.

- Најважније је поштовати Повељу УН, међународно право, подржавати и спроводити одлуке међународних судова и јачати људска права у свијету. Било гдје и свуда, нагласио је Гутереш.

Указао је на сукобе који „бијесне и умножавају се, од Блиског истока до Украјине и Судана, којима се не назире крај“ и на глобални безбједносни систем, за који је рекао да „угрожавају геополитичке подјеле“.

Гутереш је рекао да се рат у Украјини шири без назнака да ће скоро бити окончан.

- Вријеме је за праведан мир заснован на Повељи УН, на међународном праву и резолуцијама УН. У међувремену, Газа је непрестана ноћна мора која пријети да захвати цијели регион. Сви бисмо требали бити узнемирени због ескалације. Либан је на ивици, рекао је Гутереш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана