Градоначелник Њујорка негира кривицу

Агенције
Градоначелник Њујорка негира кривицу

ЊУЈОРК - Градоначелник Њујорка Ерик Адамс изјаснио се данас да није крив по федералним оптужбама да је примао мито и другим тачкама које су узнемириле највећи град у земљи након месеци истрага, претреса и судских позива.

 

Адамс, иначе демократа, изјаснио се о кривици пред препуном судницом на Менхетну дан након што су тужиоци открили оптужбе у којима се наводи да је прихватао путовања у иностранство и илегалне донације за кампању од људи који су желели да купе његов утицај у градској влади, пренео је АП.

Градоначелник је оптужен да је искористио дугогодишњу везу са људима који имају везе са Турском, који су финансирали његова путовања и помогли његову кандидатуру за градоначелника донацијама које су му биле од помоћи да се квалификује за више од 10 милиона долара јавних средстава за кампању.

Људима који нису држављани САД законом је забрањено да донирају америчким политичким кандидатима.

Након што је саслушао судију Кетрин Паркер како описује оптужбе против њега, Адамс је рекао да није крив.

Он се суочава са пет тачака оптужнице: превару, подмићивање, две тачке за примање прилога за кампању од страног држављанина и заверу.

Ако буде проглашен кривим за најтежу оптужбу, превару, прети му казна до 20 година затвора, рекли су федерални тужиоци.

Помоћница америчког тужиоца Селија В. Коен рекла је судији да су тужиоци и Адамсов адвокат Алекс Спиро постигли споразум који ће омогућити да Адамс буде пуштен без кауције уз услов да не контактира ниједног сведока или појединца наведених у оптужници, са могућношћу да разговара са члановима своје породице и особља, али не ни о чему у вези са наводима.

Тужиоци су рекли да ће Спиру дати имена људи са којима Адамс неће контактирати.

Адамс, 64, треба да се појави пред судом у среду пред судијом Дејлом Е. Хо.

Спиро је рекао Паркеровој да ће одбрана тог дана поднети захтев за одбацивање.

У оптужници која је јуче откривена стоји да је Адамс узимао разне неприкладне поклоне од турских званичника и пословних људи, укључујући бесплатан боравак у хотелима и веома снижене авио карте за различите дестинације, укључујући Француску, Кину, Шри Ланку, Индију, Мађарску, Гану и Турску.

Заузврат, навели су тужиоци, Адамс је чинио услуге својим покровитељима.

То је укључивало помоћ Турској да добије одобрење ватрогасне службе за отварање новог дипломатског торња на Менхетну, упркос забринутости за њен систем заштите од пожара, казали су тужиоци.

Адамс је изјавио да је невин.

Спиро је казао да није ни необично ни неприкладно да владин званичник прихвати неке повластице за путовања.

Градоначелник је негирао да је икада свесно прихватио незаконит допринос кампањи и рекао да је свака помоћ коју је пружио људима у градској управи само део обављања његовог посла.

Адамс је јуче замолио Њујорчане да избегавају да доносе било какве закључке док не чују његову одбрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана