Фредериксен: Дозволити Кијеву да западним оружјем напада Русију

Танјуг
Фредериксен: Дозволити Кијеву да западним оружјем напада Русију

КОПЕНХАГЕН- Премијерка Данске Мете Фредериксен позвала је данас земље савезнице Украјине да дозволе Кијеву да употријеби западно оружје за нападе унутар руске територије.

-Предлажем да завршимо дискусије о црвеним линијама. Најважнија црвена линија је пређена кад су Руси ушли у Украјину. Нећу прихватити ову премису и не могу да прихватим да било ко из Русије одлучује шта је исправно у НАТО-у, Европи или Украјини - рекла је Фредериксен у интервјуу за Блумберг.

Она је оцијенила да су украјински савезници направили грешку када су “прали руке” од напада украјинских дронова који су погодили мете у Русији.

Према њеним ријечима, то је Москви дало ''веома јаку карту'' у руке. Земље које Украјини шаљу оружје за рат против Русије, прије свих САД, поставиле су ограничења на употребу тог оружја, страхујући да би њихова употреба унутар руске територије довела до директног сукоба НАТО-а с Русијом.

Прошле седмице, одлазећи генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг изјавио је да НАТО неће постати дио сукоба ако земље чланице дозволе Украјини да изврши ударе оружјем које је добила од Запада на руску територију, и да Запад не треба да се плаши да пређе “црвене линије”.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оцијенио је да Столтенбергов став о “црвеним линијама”.

Песков је рекао да је Столтенберг то изјавио зато што ускоро напушта ту функцију.

-Он је човјек који одлази, ускоро ће престати да тамо ради. Али, нажалост, мислим да његов став дијеле многи у Европи. Чули смо много бијесних ријечи из Европе, да се, кажу, не треба плашити ни Русије ни (предсједника Русије Владимира) Путина, да нема потребе да се они схвате озбиљно - рекао је Песков, и додао да има још “трезвених глава” које са дужном пажњом анализирају ријечи Путина и разумију шта оне заиста значе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана