Француска и Њемачка обећале помоћ Украјини

ГС/Агенције
У току је 333. дан специјалне војне операције Русије у Украјини
Foto: Агенције | У току је 333. дан специјалне војне операције Русије у Украјини

МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 333. дан специјалне војне операције Русије у Украјини. Руска војска је у офанзиви у Запорошкој области. Оружане снаге Украјине гомилају оклопну технику, западне производње код Сватова, саопштили су у ЛНР. Њемачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да ће ускоро посјетити Украјину.

Француска и Њемачка обећале помоћ Украјини, укључујући и војну подршку

Њемачка и Француска су данас обећале да ће помагати Украјини онолико дуго колико то буде потребно и да ће подржати напоре за кривично гоњење ратних злочинаца.

Помоћ Украјини током њеног рата са Русијом биће фокусирана на специфичне области, укључујући војску и економију, навеле су двије нације у заједничком саопштењу које је услиједило након састанка највиших владиних званичника у Паризу, пренио је Ројтерс.

Састанци влада Француско и Немачке се одржавају најмање једном годишње ради координације политика.

Посљедњи је одржан у мају 2021. путем видео линка због пандемије ковида 19.

Данашњи скуп је први непосредан састанак од 2019. године.

Састанак је првобитно био заказан за октобар, али је одложен због разлика у питањима попут енергетике, одбране и економије. Француска и Немачка обиљежавају 60. годишњицу Јелисејског уговора, прослављајући вишедеценијско пријатељство церемонијама и разговорима о европским безбедносним, енергетским и другим изазовима.

Прије тачно 60 година, 22. јануара 1963, њемачки канцелар Конрад Аденауер и француски предсједник Шарл Де Гол потписали су споразум којим је прекинуто дугогодишње непријатељство Немаца и Француза.

Смијењен украјински министар који се сумњичи за мито од 400.000 долара

Украјинска влада сменила је данас замјеника министра инфраструктуре и регионалног развоја Василија Лозинског, који је ухапшен и оптужен да је примио мито у износу од 400.000 долара.

“Украјинска влада се води принципом нулте толеранције према корупцији и наставља да се одлучно бори против корупције”, саопштила је влада, преноси “Кијев индепендент.

Национални биро за борбу против корупције привео је у суботу Лозинског због сумње да је примио 400.000 долара у кешу.

Лозински и саучесници су наводно планирали да за себе узму дио од 1,68 милијарди долара које је држава генератора и друге опреме.

Према наводима Бироа, пристали су да дају уговор понуђачу са напумпаним цијенама у замјену за митинг.

Лозински је наводно приведен када је примио мито и он је тада ухапшен, у тренутку док је примао паре.

Уколико га прогласе кривим, пријети му до 12 година затвора.

Расколници заузели храм у Кијевској области

Представници расколничке Православне цркве Украјине, уз подршку наоружаних националиста, заузели су храм Украјинске православне цркве у селу Тарасовка у Кијевској области, саопштено је из информационог одјељења Украјинске православне цркве.
Расколници су, како се наводи, уз наоружане националисте и представнике мјесне власти, јуче сломили браве и ушли у светињу, а вјерника који је чувао храм попрскали бибер спрејем и истукли.

“На лицу мјеста су се почели окупљати парохијани Успењске цркве, али су се нападачи затворили у храм и заблокирали улаз”, наводи се у саопштењу.

Из Украјинске православне цркве напомињу да то није први пут да је Успењски храм мета агресивних напада расколника, који су га покушали заузети 7. децембра 2022. године, али им то тада нису дозволили парохијани.

У посљедње вријеме украјинске власти су појачале активности против Украјинске православне цркве, преноси Тас.

Од краја новембра прошле године Служба безбједности Украјине претреса храмове по цијелој земљи, неколико свештеника оптужено је за издају, а одређеном броју свештеника Украјинске православне цркве, указом предсједника Украјине Владимира Зеленског, одузето је украјинско држављанство.

Њемачка би могла испоручити Украјини тенкове “леопард 2” али само за војне вјежбе

Бундесвер је спреман да у Украјину пребаци 19 тенкова “леопард 2А5”, сазнаје “Шпигел”. Овај модел се користи само за војне вежбе, као имитација непријатељских тенкова. Њемачка је спремна да преда само ове моделе.

Како пише часопис, њемачко Министарство одбране је у пролеће 2022. саставило списак свих тенкова “леопард 2” који су доступни њемачкој војсци, од којих неки могу да се испоруче, а да не ослабе њемачку одбрамбену способност. Укупно, на листи се налази 312 различитих тенкова. У мају их је 99 било на одржавању, један је повучен. Дакле, Бундесвер сада има 212 функционалних тенкова модела 2А5, 2А6, 2А7 и модерног 2А7В (53).

Берлин је спреман да Кијеву пребаци само тенкове старих модела, тврди часопис. 

Кијевски режим повлачи западна оклопна возила из области Харкова у правцу Сватова, рекао је за Спутњик војни експерт, потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

„Према ријечима становника Харкова, примјећено је пребацивање оклопних возила са два воза у Купјанск. Оклопна возила западног типа се истоварају на станици гдје се сортирају и шаљу у правцу села Сватово”, рекао је он.

Руска војска води активну офанзиву у Запорошкој области. Они су већ преузели контролу над неколико села у региону и спремају се за офанзиву на град Орехово, рекао дописник листа „Известија” Роман Полшаков, који се налази на првој линији фронта.

„Наше трупе се крећу ка Орехову са две стране - са југозапада и југоистока. Неколико села је већ ослобођено. А сада, како момци кажу, њихова чистка се већ завршава. Град је веома добро утврђен”, написао је дописник у тексту за Известија.

Полшаков је указао на велики интензитет ватре у близини насеља која су стављена под контролу Оружаних снага РФ. Он је додао да активније напредовање руских трупа у региону ометају мине које су поставиле Оружане снаге Украјине. У потрази за њима, војници руске војске користе дронове.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана