"Фајненшел тајмс": Украјинци дају до 10.000 долара да избјегну регрутацију

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Хиљаде украјинских мушкараца дало је велике суме новца као мито како би избјегли регрутацију док траје сукоб између Кијева и Москве, пише данас “Фајненшел тајмс”.

Хиљаде Украјинаца је успјело да избјегне регрутацију кроз различите шеме у “култури корупције”, пише лист.

Кијев је, како се наводи, забранио мушкарцима старости између 18 и 60 година да напусте земљу када је први пут увео ванредно стање у фебруару 2022. године, али је тај потез само подстакао више коруптивних пракси.

Једна од најпопуларнијих опција била је једноставно куповина медицинских докумената за изузеће у просјеку за око 6.000 долара, пише лист, позивајући се на налазе истраге о корупцији коју су провеле украјинске власти.

Хиљаде украјинских мушкараца, такође, је покушало да напусти земљу илегално, при чему је око 13.600 ухваћено у близини граничних прелаза и још 6.100 ухапшено на контролним пунктовима са лажним папирима, наводи лист, позивајући се на најновије званичне податке.

У међувремену, украјински предсједник Владимир Зеленски покренуо је масовну војну чистку, отпуштајући све регионалне службенике за регрутацију и указујући на вишеструке корупционашке скандале који потресају земљу.

Према плану Кијева, званичнике за регрутацију требало би да замијене војници ветерани.

Испоставило се да је шеф регионалног центра за регрутацију у Одеси Јевгениј Борисов, који је ухапшен прошлог мјесеца, један од “најуспјешнијих” функционера умијешаних у корупцију везану за регрутацију.

Он се сумњичи да је сакупио више од пет милиона долара мита, наплаћујући од 2.000 до 10.000 долара по особи за различите “опције” да избјегне регрутацију. Вјерује се да је Борисов користио незаконито стечени новац за финансирање луксузног начина живота, а његова породица је прошлог децембра купила вилу вриједну 4,2 милиона евра у Шпанији, као и другу луксузну имовину.

Осим текућих корупцијских скандала, украјински напори на регрутацији такође су се нашли на удару због насилних поступака службеника за регрутацију. Бројни узнемирујући видео снимци који приказују одређене украјинске технике регрутације појавили су се на мрежи посљедњих мјесеци, док се Кијев мучио да надокнади своје пријављене тешке губитке на ратишту.

На више видео-снимака се види како официри за регрутацију јуре насумично мушкарце на улицама како би им дали обавјештење о регрутацији, насилно притварајући, па чак и пребијајући будуће војнике. Многи од ових регрута су наводно убијени на линији фронта само неколико дана након што су на такав начин “регрутовани”, наводи “Раша тудеј”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана