Фајненшел тајмс: Расту тензије на релацији Кијев-Вашингтон

Срна
Фајненшел тајмс: Расту тензије на релацији Кијев-Вашингтон

ЛОНДОН - Све су веће тензије између званичника у Вашингтону и Кијеву због украјинске стратегије у контраофанзиви, при чему се чини да се САД спремају за рат исцрпљивања усред ограничених резултата на ратишту, пише данас "Фајненшел тајмс".

Амерички званичници су наводно позвали Украјину да престане да избјегава ризике и да у потпуности искористи своје снаге на југу.

Вашингтон је, такође, савјетовао Кијев да не концентрише своје главне снаге у источном правцу, али је Украјина уместо тога послала тамо своје најбоље јединице, наводи лист.

У извјештају се додаје да се амерички званичници приватно припремају за рат на исцрпљивање у Украјини, који би могао да потраје до 2024. године, док настављају да јавно понављају подршку контраофанзиви Кијева.

Републикански конгресмен Енди Харис, копредсједавајући украјинског посланичког клуба у Представничком дому америчког Конгреса, рекао је на састанку са бирачима раније ове недјеље да је контраофанзива "неуспјела" и да помоћ Кијеву треба да буде смањена, наводи лист. Он је такође изразио сумњу да Украјина може побиједити у овом сукобу.

Раније ове недјеље, амерички магазин "Њусвик" објавио је да је украјинско политичко руководство наводно доведено у заблуду од стране војне команде о правим размјерама губитака Украјине у контраофанзиви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана