Дуда: Руска војска припрема нову офанзиву у Украјини

ГС/Агенције
Дуда: Руска војска припрема нову офанзиву у Украјини

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини – 329. дан. Шеснаест људи, укључујући украјинског министра унутрашњих послова и друге званичнике министарства, погинуло је када се хеликоптер срушио у близини Кијева у граду Брoвари. Москва поручује да ће повећати број активних припадника војске на милион и по. Предсједник Русије Владимир Путин поднио Државној думи нацрт о раскидању уговора Савјета Европе. У Румунију стигли НАТО авиони "авакс". Холандија шаље у Украјину ракетни одбрамбени систем "Патриот".

Њемачка и Француска искористиле су Минске споразуме да тајно наоружају Украјину, изјавио шеф руске делегације на разговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов на састанку форума ОЕБС-а о сарадњи у области безбједности.

„Грађани држава Европе, САД и Канаде треба да знају да су једни од посредника мировног решења у Украјини – Њемачка и Француска – користили пакет мјера из Минска и резолуцију Савјета безбједности УН 2202 (од 12. фебруара 2015) као параван за тајну дипломатију усмјерену на антируско војно јачање Кијева уз директну помоћ земаља чланица НАТО", рекао је Гаврилов.

Руски дипломата је такође нагласио да је ова политика Берлина и Париза „цијелу Европу довела на ивицу оружаног сукоба".

Пољски предсједник Анджеј Дуда изјавио је да се руска војска спрема за нову офанзиву у Украјини. Зато Кијеву треба испоручити што више тенкова.

„Кроз неколико недеља или мјесеци видјећемо да ли ће Украјина преживјети", истакао је Дуда на Међународном форуму у Давосу.

За Бјелорусију су санкције САД уплитање у унутрашњу политику

Бјелорусија посматра санкције САД као уплитање у унутрашње послове суверене државе, саопштио је данас портпарол бјелоруског министарства спољних послова Анатолиј Глаз.

''Посматрамо санкције као уплитање у унутрашње послове суверене државе, као покушај да се изврши притисак на правни систем наше земље'', рекао је Глаз, преноси ТАСС.

Раније је државни секретар САД Ентони Блинкен навео да ће Вашингтон увести санкције на визе за 25 појединаца за које сумња да су умјешани у ''поткопавање демократије'' у Бјелорусији.

УСАИД обезбјеђује 125 милиона долара помоћи Украјини

Директорка Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Саманта Пауер саопштила је данас да ће Бајденова администрација обезбједити 125 милиона долара помоћи за поправку инфраструктуре у Украјини како би Кијев успио да се одупре руским ракетним нападима.

Пауер, која присуствује Свјетском економском форуму у Давосу рекла је да ће новац бити обезбјеђен из додатног програма помоћи Украјини који је амерички Конгрес одобрио прошлог мјесеца.

УСАИД планира да пошаље новац за набавку резервног напајања за кијевске системе водоснабдјевања и даљинског гријања. 

Средства ће такође помоћи да се попуне залихе за снабдјевање гасних потребне за производњу електричне енергије.

Руске снаге су од октобра појачале ракетне ударе на електричну мрежу Украјине и другу критичну инфраструктуру, који су изазвали потешкоће у снабдевању Украјине електричном енергијом.

Русија: Испорука британских тенкова Кијеву доњеће ескалацију сукоба у Украјини

Снабдјевање Кијева британским тенковима Челенжер 2 довешће до ескалације сукоба у Украјини, изјавио је данас руски амбасадор у Лондону Андреј Келинза руске медије.

"Британци су најавили да ćе бити први који ćе испоручити тенкове Украјини, што са војне тачке гледишта не могу да коментаришем, али са политичког становишта, то је, без сумње, ескалација", рекао је Келин, а пренео ТАСС.

Он је истакао да је тенк офанзивно оружје, иако су "до сада сви говорили да Украјини треба дати само одбрамбено оружје".

Дипломата је нагласио да је мало вјероватно да ће ово тешко наоружање стиćи у Украјину врло брзо.

"Ови тенкови неће се појавити у Украјини данас или сутра, јер ће очигледно њихова испорука потрајати месецима", рекао је он.

Канцеларија британског премијера Ришија Сунака саопштила је 14. јануара да ће Лондон дати украјинским властима 14 тенкова Челенжер 2.

Зеленски: Ужасна трагедија, тачан број жртава још није утврђен

Украјински председник Володомир Зеленски је данашњу несрећу, када се хеликоптер срушио на зграду вртића у граду Бровари, оцијенио као "ужасну трагедију која је нанела неизрецив бол".

"До овог тренутка, троје дјеце је умрло. Бол је неизрецив" написао је Зеленски на мрежи Телеграм и изразио саучешће породицама и пријатељима жртава.

Иако су локални званичници раније саопштили да је број погинулих 18, Зеленски је рекао да тачан број још није утврђен.

Како Ројтерс наводи, он је потврдио да је најмање 15 људи погинуло, укључујући троје дјеце и министра унутрашњих послова Украјине, када се хеликоптер срушио на зграду вртића у граду Бровари, што је изазвало и пожар.

"Наложио сам Служби безбједности Украјине да у сарадњи са полицијом и другим надлежним органима сазнају све околности несреће", написао је Зеленски.

У паду хеликоптера у Кијевској области, погинули су министар унутрашњих послова Украјине Денис Монастирск и његов први замјеник, саопштила је полиција, а преноси агенција РИА Новости, а у летјелици је пронађено девет мртвих.

Гутереш: Не видим скори крај рату у Украјини, глобални изазови се гомилају

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да не види могућност да ускоро дође до краја рата у Украјини, јер постоје велике разлике између зараћених страна.

"Доћи ће крај и овом рату, али не ускоро. Свему дође крај. Ипак, у овом тренутку не видим могућност мировних преговора двије стране. Да будемо јасни, руска инвазија је створила ситуацију у којој, суштински гледано, двије стране имају велико неслагање о прошлости и то је увијек тешко ријешити", рекао је Гутереш на Светском економском форуму у швајцарском Давосу.

"Двије потпуно различита погледа на то шта је била руска империја, ко су данас Украјинци, а ко Руси...Јасно је да, према мом мишљењу, овај микс чини ствари тешким да се дође до решења", казао је он.

Гутереш је нагласио да решење мора да буде у складу са поштовањем међународног права и територијалног интегритета Украјине.

"Одлично је да су двије земље договориле око извоза житарица и вјештачког ђубриба, усред рата. Јер, знамо да је тај рат имао импликације у виду пораста цијена свега, почев од енергената, хране...Ми из УН разговарали смо са обје стране о размјени заробљеника. Радимо све што можемо да лимитирамо штету, да смањимо патњу људи и смањимо утицај на глобалну економију, јер је рат дошао након пандемије, услед климатских проблема, неједнакости", навео генерални секретар Уједињених нација.

Али, тренутно, казао је Гутереш, нема шансе да дође до озбиљних преговора, тако да ћемо морати да чекамо и да будемо јасни по питању принципа, а то су поштовање територијалног интегритета и међународног права.

Он је упоредио данашњу нестабилну геополитичку ситуацију са Хладним ратом, додајући да, откако памти, свијет није био у тежој ситуацији.

"Можда, да сам прошао Други свјетски рат, можда бих рекао да је то теже. Рецимо, Хладан рат је био лакши. Имали смо два блока, они су имали своја правила. Имали су механизме шта да раде уколико проблеми постану озбиљни. Данас, ситуација је другачија, јер та геополитичка подјела утиче на глобалну ситуацију. Људи су се навикли на деведесете, почетак 21. вијека, дјеловало је да нема ризика од глобалног сукоба", истакао је Гутереш.

Он је рекао да су сви глобални изазови повезани и гомилају се као аутомобили у ланчаном судару.

"Гледамо у ураган категорије пет. Глобална економска криза делује суморно. Свијет је успорен, рецесије има на све стране. Има поремећаја у снабдијевању храном, цијене су повећане, инфлација је ту, а то погађа најрањивије. Нисмо научили лекције из пандемије, нисмо спремни за евентуалне нове пандемије", навео је Гутереш.

Из то, како каже, флертујемо са климатском катастрофом.   

"Емисије штетних гасова су на рекордним нивоима. Без даљих климатских акција, скочиће температура за 2,8 степени, а посљедице ће бити разарајуће. Неки дијелови планете биће ненасељиви. На ивици смо неповратних промена, које ће негативно утицати на будућност, на живот какав данас знамо",  упозорио је генерални секретар УН.

Папа: Призори из Дњепра сламају срца, апелујем на мир

Папа Фрања осудио је данас руски ракетни напад на стамбену зграду у граду Дњепру на истоку Украјине, у којем је погинуло 45 људи.

Као и током свих својих обраћања од када је Русија напала Украјину прошлог фебруара, папа је апеловао на мир на својој недjељној општој аудијенцији у Ватикану, преноси Ројтерс.

"У суботу је још један ракетни напад изазвао многе цивилне жртве, међу којима су и дjеца. Сучествујем у болу који слама срце чланова њихових породица", рекао је папа.

Он је додао да су „слике и призори ове трагичне епизоде снажан позив савjести свим људима" и да нико пред њима "не може да остане равнодушан“.

Потврђени број погинулих у руском ракетном нападу на стамбену зграду у Дњепру, на истоку Украјине, порастао је на 45, саопштиле су украјинске власти.

Русија негира да циља цивиле у Украјини, упркос доказима о растућем броју погинулих међу становништвом, који УН процјењују на више од 7.000, а Кремљ је саопштио да у ракетном удару у суботу није гађао ниједну стамбену зграду.

Лавров: Са Зеленским нема преговора, Запад жели коначно рјешење руског питања

Мировни план Зеленског је апсурдан и са њим су су преговори немогући, а Запад води посредни рат са Русијом преко Украјине да би коначно ријешио руско питање, изјавио је данас на годишњој конференцији за новинаре шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров.

"Не може бити ни говора о преговорима са Зеленским због тога што је он законодавно забранио да се воде преговори са руском владом", изјавио је Лавров, наводећи да је мировни приједлог Зеленског апсурдан и да за сада нема озбиљних приједлога о миру, преносе РИА Новости.

Према ријечима Лаврова, Украјина не смије да има војну инфраструктуру која би могла да представља опасност за Русију, што је и циљ такозване специјалне војне операције коју је покренула Русија у фебруару прошле године.

Запад преко Украјине води посредни рат са Русијом, а њихов циљ је и коначно рјешење руског питања, казао је руски министар спољних послова.

Лавров је поменуо и војне интервенције Запада у бившој Југославији, Либији, Ираку и Сирији.

"Србија се противила да се Балкан потчини Западу и шта се догодило са Србијом? Године 1998. Џозеф Бајден, који је у то вријеме био сенатор, тражио је да под хитно почне бомбардовање СР Југославије, да се сруше сви мостови преко Дрине. И само годину дана касније то се и догодило", подсјетио је Лавров.

Према његовим ријечима, санкције против Русије могу да буду уведене и против било које друге државе која одбија да испуни америчка наређења, а Европска унија изгубила је самосталност у односу на НАТО.

 "Процес формирања мултиполарног свјетског поретка биће дуготрајан, то ће бити одређена историјска епоха, а ми смо на врхунцу тог процеса", закључио је Лавров.

Шарл Мишел подржао слање тенкова Украјини

Предсједник Европског савета Шарл Мишел подржао је данас слање западних тенкова Украјини, као одговор на напад Русије.

"Скоро годину дана Русија је следила стратегију уништавања, терора, покушала је да потчини украјински народ. Ми, Европска унија, настављамо са подршком докле год буде потребно", поручио је Мишел, а пренио Ројтерс.

Мишел је истакао да је сада вријеме за помоћ и да Украјинцима хитно треба још опреме.

"Лично сам за то да се пошаљу тенкови Украјини", рекао је Мишел.

Велт: Софија тајно слала дизел гориво украјинској војсци

Бугарска је тајно снабдијевала дизел горивом Оружане снаге Украјине након почетка руске специјалне војне операције, јавио је њемачки лист "Велт" цитирајући бившег бугарског министра финансија Асена Василева.

"Бугарска је постала један од највећих снабдјевача дизела у Украјину /након почетка руске специјалне војне операције/ и повремено је покривала 40 одсто потреба те земље", наводи се у објави "Велта".

Василев је истакао да је од управе једне рафинерије у бугарском граду Бургас затражио да Оружаним снагама Украјине пошаље вишак дизел горива који није намијењен за домаће тржиште након што се "један украјински представник" жалио током састанка Свјетске банке у Вашингтону у априлу да Украјини "понестаје горива", пренио је ТАСС.

"Велт" истиче да су испоруке тајно извршене преко страних посредничких фирми.

Украјински званичници потврдили су њемачком листу да су добили дизел гориво од Бугарске "у кључном тренутку".

Према писању "Велта", игра "жмурке" завршена је раније овог мјесеца, након што је Бугарска преузела пуну контролу над рафинеријом која је прекинула везе са Москвом. Софија је у новембру послала захтјев Европској комисији да дозволи Бугарској да искористи увоз руске нафте и извоз дизел горива преко мора.

Бугарски посланици усвојили су у суботу, 13. јануара, допуне закона о административном регулисању економских активности повезаних са нафтом и нафтним дериватима, што је омогућило да се уведе спољно управљање рафинеријом "Лукоил њефтохим" у Бургасу у ситуацији када су угрожени државна безбједност, јавни ред и кључне испоруке.

Представништво ДНР-а: Територија Доњецке Народне Републике гађана 21 пут

Украјинске трупе су током протеклог дана 21 пут гранатирале територију Доњецке Народне Републике /ДНР/, саопштило је представништво ДНР-а у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.

На подручја под руском контролом пале су 123 гранате, преноси "Спутњик".

Замјеник шефа Луганске Народне Републике /ЛНР/ Леонид Пасечник саопштио је на свом "Телеграму" да се 30 бораца ЛНР-а, ослобођених из украјинског заробљеништва, након пружене примарне медицинске помоћи у Москви враћају у Републику.

Он је прецизирао да су многи од њих у заробљеништву претучени и увјеравани да се "никада неће вратити кући".

Пасечник је додао да се наставља рад на ослобађању оних који су остали у украјинском затвореништву.

У Кијевској, Дњепропетровској и Одеској области Украјине већ четврти дан су на снази ванредна искључења струје, саопштио је украјински енергетски холдинг ДТЕК.

Пао хеликотер код Кијева, погинуо украјински министар

Шеснаест људи, укључујући украјинског министра унутрашњих послова Дениса Монастирског и друге званичнике министарства, погинуло је када се хеликоптер срушио у близини Кијева у граду Брoвари, рекао је шеф полиције.

Летјелица је пала близу обданишта и стамабеног блока.

Међу погинулима је двоје дјеце, а њих десет је у болници.

Локалне власти: Срушио се хеликоптер код обданишта у близини Кијева

Хеликоптер се срушио у сриједу у близини обданишта и стамбене зграде у граду Бровари у близини украјинске престонице Кијева, а има и повријеђених, рекао је начелник те области.

"У тренутку несреће дјеца и особље установе били су у вртићу. Сви су сада евакуисани", написао је гувернер Кијевске области Алексиј Кулеба на Телеграму.

Путин: Спријечити извоз приноса наредне жетве, земљи потребне стабилне резерве

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да извоз предстојечег приноса жетве житарица требало спријечити јер су земљи потребне стабилне резерве.

"Иако постоји потреба да обезбиједимо финансијске резултате компанија које послују у сфери агробизниса, не можемо дозволити да се све изнесе у иностранство. Потражња ће бити велика и већ постоји, упркос свим логистичким, теретним и ограничењима осигурања. Дефинитивно су нам потребне резерве пошто још не можемо знати резултате пољопривредне производње у 2023. години", рекао је Путин, преноси Тас.

Путин је додао да је тешко предвидјети шта ће се дешавати у 2023. години и да је Русији из тог разлога потребно да сачува стабилне резерве.

Тас: Руска нуклеарна подморница на путу ка бази Сјеверне флоте

 Најновија подморница руске морнарице, са балистичким пројектилима на нуклеарни погон, "Generalissimus Suvorov" на путу је ка привременој бази Сјеверне флоте на Арктику, известила је новинска агенција Тaс позивајући се на неименоване изворе у Министарству одбране.

"Пре неки дан је подводна крстарица 'Generalissimus Suvorov' кренула на пут од бродоградилишта Севмаш у Северодвинску до своје привремене базе Сјеверне флоте", рекао је један од извора.

Подморница ће касније ући у службу руске Пацифичке флоте, наводи Тас.

Стратешку подморницу је предсједник Владимир Путин званично уврстио у састав руске морнарице крајем 2022. године.

Планирано је да се на крају придружи и ојача снаге подморница на нуклеарни погон Руске Пацифичке флоте и да на љето буде премјештена у подморничку базу Рибачиј на полуострву Камчатка.

"Generalissimus Suvorov" је руска стратешка нуклеарна подморница (крстарица) 4. генерације.
Подморнице овог пројекта су опремљене интерконтиненталним балистичким ракетама "Булава".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана