Директор Би-Би-Сија затражио истрагу о сопственом именовању

Срна
Директор Би-Би-Сија затражио истрагу о сопственом именовању

ЛОНДОН - Директор Би-Би-Сија Ричард Шарп затражио је од одбора те агенције да истражи процес његовог именовања на ту функцију усљед извјештаја о наводној умијешаности бившег британског премијера Бориса Џонсона у том процесу у замјену за помоћ бившем лидеру у осигуравању позајмице, јавио је британски лист “Гардијан”.

Лист “Сандеј тајмс” објавио је прошле седмице да је Шарп, којег је за функцију директора препоручио Џонсон 2020. године, помогао бившем премијеру да осигура жиранта за позајмицу од око 909.500 евра (800.000 фунти), што је изазвало позиве за истрагу о потенцијалном сукобу интереса у процесу именовања Шарпа.

“Гардијан” пише да је Шарп наредио одбору Би-Би-Сија да провјери потенцијални сукоб интереса током процеса његовог именовања, мада је негирао било какву умијешаност у организовање било какве финансијске помоћи Џонсону.

“Нисам био укључен у исплату позајмице ни проналажење жиранта, нити сам организовао било какво финансирање. Имамо бројне изазове у Би-Би-Сија и знам да овакве дистракције нису добродошле”, навео је Шарп у интерној електронској поруци.

Лабуристичка партија послала је писмо комесару за именовања на јавне функције Вилијаму Шокросу у којем позива на истрагу у вези са Шарповим именовањем.

“Сандеј тајмс” објавио је да је Шарп помогао Џонсону да добије позајмицу крајем 2020. године, када је тадашњи премијер имао финансијске проблеме због алиментације коју је плаћао бившој супрузи.

У том извјештају се наводи да је Шарп организовао састанак Џонсона и канадског мултимилионера Сема Блита, током којег је Канађанин предложио да буде жирант бившем британском премијеру. Шарп је неколико седмица касније именован као избор британске Владе за функцију директора Би-Би-Сија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана