Десетак омладинских организација протестовало у Паризу против пензионе реформе

Танјуг
Десетак омладинских организација протестовало у Паризу против пензионе реформе

ПАРИЗ - Десетак омладинских организација демонстрирало је данас на улицама Париза против пензионе реформе, а протест је подржала љевичарска страна ЛФИ (Непокорена Француска), која настоји да се ојача усљед међусиндикалне мобилизације и протеста.

Према наводима организатора, на протестима против планиране реформе пензионог система коју је предложио француски предсједник Емануел Макрон, а према којој се помјера старосна граница за одлазак у пензију за двије године, умјесто 62 на 64, било је око 150.000 људи, док независна агенција ''Окуранс'' наводи да их је било нешто више од 14.000, преноси телевизија БФМ.

На протестима је било и двадесетак чланова љевичарске странке ЛФИ и зелене странке ЕЕЛВ.

Париска полиција је саопштила да је на протестима ухапшено шесторо људи.

Протести омладинских организација последњи су у низу масовних синдикалних протеста од четвртка, а у којима је учествовало више од милион људи.

-Међусиндикална организација је позвала да се покрет што више прошири и за нас је веома важно да се млади људи мобилишу јер ће они бити посебно погођени овом реформом, већ након што се по први пут запосле - изјавила је замјеница предсједника ЛФИ Матилда Пано.

Представник ЛФИ у департману От-де-Сен Орелијен Сентул оцијенио је да је омладински протест само убрзао оно што је почело у четвртак.

- Када се млади људи укључе - реформе којима се противе имају мале шансе да прођу - рекао јр Сентул.

Предсједник Синдиката средњошколаца Француске Колин Шампион написао је на свом налогу на мрежи „Твитер“ да је данашњи протест био ''огроман успјех''.

Француски синдикат ЦФДТ позвао је на нове штрајкове и протесте 31. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана