”Дејли Мејл”: Европа би могла да постане велико радиактивно гробље

Срна
”Дејли Мејл”: Европа би могла да постане велико радиактивно гробље

ЛОНДОН - Слање британских тенкова у Украјину могло би да претвори Европу у велико радиоактивно гробље, оцјењују у ауторском тексту за “Дејли мејл” новинар Питер Хичинс.

Хичинс указује да је ово тренутак у коме почиње “незаустављив силазак у страшну опасност због које ће многи горко пожалити у наредним временима”.

Он истиче да већина људи сада уопште и не жели да зна ко је и зашто започео рат у Украјини и одбија да размишља о томе или да тражи чињенице.

“Они клеветају и злостављају свакога ко покуша да им каже”, наводи Хичинс.

Британски новинар истиче да Влада, која тврди да се залаже за слободну дебату на универзитетима, сада није спремна за слободну расправу о кључној националној политици, као ни било ко други.

Када је министар одбране објавио да британски тенкови иду у Украјину, пише Хичинс, ниједан посланик није изразио сумњу или се успротивио том потезу и све је подсјећало на расправу неког комунистичког лажног парламента.

“Чин велике глупост је да Запад снабдијева Украјину савременим тенковима који не служе одбрани”, наводи се у тексту.

Он указује да је “земља у којој је рођена политичка слобода одлучила да се више не труди да буде слободна".

“Оно што смо управо одлучили јесте да продужимо и продубимо рат. Можда ће нови украјински тенкови помести све исред њих. Можда ће заглибити. Можда ће покушати да заузму Крим. Можда ће ускоро учествовати на Паради побједе на Црвеном тргу. Али ако пређу на оно што Русија сматра својом територијом, онда се не чудите ничему што ће услиједити”, упозорава Хичинс.

Он наводи да постоји реална могућност да се велики дио Европе претвори у радиоактивно гробље и да ће америчка конвенционална одмазда, која ће бити страшна, одвести корак даље у свијет ужаса, губитака, бјекства, пошасти и сиромаштва које увијек прате рат.

“Ако се то догоди, можда би се више људи запитало зашто је све то почело”, пише Хичинс.

Аутор поставља питање зашто је Британија у овој афери и подсјећа да су САД удаљене хиљадама километара, али да Британије није и да није јасно како ће земља постати безбједнија, сретнија или просперитетнија захваљујући овој стратегији.

“Вјеровано ће чак бити обратно”, указује Хичинс.

Он истиче да би разумна и пристојна политика сваке спољне силе била да зараћене стране подстакне да постигну трајни компромис, као што је свијет учинио Француској и НЈемачкој након 1945. године.

“Умјесто тога ми шаљемо тенкове. То је као када би ватрогасци подметали пожаре”, закључује Хичинс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана