Давос: 2023. година ће бити боља него што смо се прибојавали

Tanjug
Foto: hindustantimes

ДАВОС - Година пред нама ће бити боља за глобалну економију него што се очекивало, али постоје многи ризици, медју које спадају трговински рат САД и ЕУ и ескалација рата у Украјини, закључци су завршног панела Свјетског економског форума у Давосу.

   Кинеска економија ће према прогнозама Медјународног монетарног фонда (ММФ) у 2023. порасти за 4,4 одсто, изјавила је генарална директорка ММФ Кристалина Георгиева.
    Према Георгијевој, поновно отварање Кине носи у себи и ризик повећане глобалне потражње за енергентима и нове инфлаторне притиске.
    Овогодишњи Давос обиљежила је и дебата о неслагањима САД и ЕУ због субвенција за енергетску транзицију, преноси Ројтерс.
    "Кључно питање није Кина на првом месту, САД на првом месту, Европа на првом месту. Кључно питање за све нас је килима на првом месту," изјавио је француски министар финансија Бруно Ле Мер.
    Ле Мер ће ускоро заједно са немачком делегацијом отпутовати у Вашингтон и пробати да убеди САД да унесе измене у свој план субвенција за енергетску транзицију, који према ЕУ није компатибилан са сличним глобалним иницијативама.
    ЕУ пребацује Белој кући протекционизам и боји се да су европске фирме закинуте, пошто новац Вашингтона може да се повуче само за производе који се праве на територији Северне Америке.
    Могућа ескалација рата у Украјини је такодје препозната као једна од главних пријетњи за стабилност глобалне економије.
    Предсједница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард је констатовала да је 2022. година била "веома чудна" и позвала владе да фискалном политиком спријече прегревање економије.
    ЕЦБ ће наставити са чврстом фискалном политиком колико год дуго то буде потребно, закључила је Лагард.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана