Чомски: Свијет се приближава неповратној катастрофи

Срна
Чомски: Свијет се приближава неповратној катастрофи

ВАШИНГТОН - Чувени амерички филозоф Ноам Чомски упозорава да се свијет приближава неповратној катастрофи, а да се човјечанство суочава са растућом пријетњом нуклеарног рата и уништавања климе.

-Свијет је на ивици амбиса због повећаног ризика од нуклеарног рата, неуспјеха у рјешавању еколошких изазова и смањене способности за рационално рјешавање проблема - рекао је Чомски за “Раша тудеј”.

Он је навео да се “сат судњег дана”, који одржава колико је човјечанство близу уништења, примакао поноћи, што симболизује истребљења човјека, те додао да ће за неколико дана бити још ближе поноћи.

Идеја о настанку овог сата датира још из 1947. године када је постављен на седам минута до поноћи. Већ 1953. године када су САД и СССР тестирали прве хидрогенске бомбе сат је био постављен на два минута до поноћи.

У својој историји овај сат се помјерао напријед и уназад 24 пута, а најдаље је био 1991. године када је био на 17 минута од поноћи, а најближе данас када је на свега 100 секунди.

Чомски је истакао да су главне бриге човјечанства “повећана пријетња од нуклеарног рата и веома озбиљна растућа опасност од климатаског уништења”.

Он је додао да су у случају климе криве државе које не чине оно што знају да ријеше ову кризу.

-Такође, проблем је пропадање арене рационалне озбиљне дебате и промишљања у комбинацији са колапсом демократских снага широм свијета - рекао је Чомски.

Он је истакао да је рационална дебата “једина нада за суочавање” са овим проблемима.

Чомски је навео да се ситуација погоршала током прошле године, упозоривши да ће “човјек доћи пред провалију” ако не дође до оштрог преокрета.

-Неповратно долазимо до провалије и то не у далекој будућности - упозорио је Чомски.

Бивши руски предсједник Дмитриј Медведев рекао раније да они који желе да виде Москву поражену у Украјини, игноришу чињеницу да “пораз нуклеарне силе у конвенционалном рату може да изазове нуклеарни сукоб”.

Москва вјерује да је сукоб у Украјини посредни рат који против ње воде САД и њени савезници. Међутим, Русија је више пута говорила да нуклеарни рат никада не треба водити, а њена војна доктрина дозвољава употребу атомског оружја само ако је угрожено само постојање државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана