Чавушоглу: Стокхолм да забрани протест на којем је најављено спаљивање Курана

Срна
Чавушоглу: Стокхолм да забрани протест на којем је најављено спаљивање Курана

АНКАРА - Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изразио је наду да ће шведске власти повући одлуку којом су одобрили протесте у Стокхолму на којима је најављено спаљивање Курана.

”Одобрење је дато и поред свих наших упозорења. Тај подли чин догодиће се данас око 16.00 часова и надам се да ће шведске власти предузети неопходне мјере до тада и да то неће дозволити”, рекао је Чавушоглу новинарима.

Он је додао да се ти протести не могу квалификовати као слобода изражавања.

Турски министар одбране Хулуси Акар рекао је раније да је посјета његовог шведског колеге Анкари, која је планирана за наредну седмицу, отказана након што су власти Шведске одобриле протесте у Стокхолму.

Шведска полиција саопштила је раније да ће антиисламском активисти и лидеру политичке странке тврдокорне деснице у Данској Расмусу Палудану бити дозвољено да запали Куран током данашњег митинга испред турске Амбасаде у Стокхолму, преноси “Раша тудеј”.

“Шведски закони пружају снажну заштиту. Изузетно је важна могућност протеста и слободе изражавања”, рекао је портпарол шведске полиције Ола Остерлинг.

Шведски амбасадор у Турској Стафан Херстром позван је јуче на разговор у турско Министарство спољних послова због најављеног протеста, а дипломатски извори кажу да је планирано спаљиваље Курана “злочин из мржње.”

“Став Шведске је неприхватљив. Очекујемо да се тај чин не дозволи као и да се вријеђање светих вриједности не може бранити под плаштом демократских права”, наводе извори, преноси агенција Анадолија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана