Британија шаље војни контингент на Кипар као помоћ за евакуацију Британаца из Либана

Танјуг
Британија шаље војни контингент на Кипар као помоћ за евакуацију Британаца из Либана

ЛОНДОН - Британија ће послати војни контингент на Кипар како би помогла својим држављанима да напусте Либан, након ескалације сукоба Израела и либанске групе Хезболах.

Британска влада је у саопштењу најавила да ће 700 британских војника отпутовати на Кипар и ојачати присуство у области у коју су већ послата два брода Краљевске морнарице, авиони и транспортни хеликоптери, преноси Ројтерс.

-Догађаји у протеклим сатима и данима су показали колико је ова ситуација нестабилна. Зато је и наша порука јасна: британски држављани треба одмах да напусте земљу (Либан) - рекао је министар одбране Џон Хили.

Истовремено, британски премијер Кир Стармер изјавио је да је веома забринут због тога што ситуација у региону Блиског истока измиче контроли.

-Све стране би требало да се повуку са ивице. Идем у Њујорк на Генералну скупштину УН-а да разговарам са колегама и савезницима, али моја порука ће бити врло јасна: прекид ватре. Повуците се са ивице. Деескалирајте ситуацију - рекао је Стармер у интервјуу за ЛБЦ радио.

Интензивне борбе ове недјеље између Израела и либанског Хезболаха појачале су стрепњу да ће готово годину дана од избијања сукоба у Појасу Газе непријатељства ескалирати и дестабилизовати Блиски исток, гдје већ бјесне борбе између палестинског Хамаса и Израела, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана