Борељ: Чланице ЕУ морају да ризикују

Срна
Борељ: Чланице ЕУ морају да ризикују

МАДРИД - Њемачка блокира иницијативу ЕУ да се Украјини пошаљу тенкови и тешко наоружање, што ће вјероватно продужити сукобе до сљедећег прољећа, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

“Украјини су у тренутним ратним околностима потребни тенкови како би могла не само да се одбрани већ и да одбије руске ударе. Ова политичка одлука још није донијета, углавном због неспремности Њемачке. Али ако се то не догоди, рат ће се одужити до сљедећег прољећа, када ће Русија вјероватно покушати да започне нову офанзиву”, рекао је Борељ шпанском листу “Ел дијарио”.

Он је навео да је испорука тешког наоружања Украјини “ризична одлука” која би могла да изазове ескалацију сукоба, те да из тог разлога ЕУ није Кијеву обезбједила борбене авионе, али да сада земље чланице Уније “морају да ризикују”.

Борељ је подсјетио да је ЕУ за Украјину већ издвојила укупно 50 милијарди евра, укључујући економску, хуманитарну и помоћ избјеглицама.

Такође, из војних фондова ЕУ Кијеву је упућена помоћ од 3,5 милијарди евра, а појединачно државе блока су Украјини дале помоћ у вриједности од 7,5 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана