Бивши агент ФБИ признао пред судом да је радио за Дерипаску

Танјуг
Бивши агент ФБИ признао пред судом да је радио за Дерипаску

ЊУЈОРК - Бивши агент америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) Чарлс Мекгонигал признао је пред судом у Њујорку да је радио за руског олигарха Олега Дерипаску док је он био под санкцијама САД, као и кривицу по једној тачки за завјеру, у замјену да тужиоци одбаце друге оптужбе против њега.

Мекгонигал (55) рекао је у уторак у федералном суду на Менхетну да је радио за Дерипаску између прољећа и јесени 2021. године, у покушају да пронађе негативне информације о Владимиру Потањину, руском олигарху који је ривал Дерипаске, да би био стављен на листу санкција САД.

Бивши агент ФБИ навео је да је за тај посао добио 17.500 долара, а да је тај износ пребачен из Русије преко рачуна на Кипру и у Њу Џерсију, у покушају да се прикрије извор исплата, пренио је Ројтерс.

Мекгонигал је рекао да се дубоко каје због тог свог поступка.

Његов адвокат изјавио је новинарима након саслушања да је према његовом клијенту поступано коректно.

Оптужба за завјеру предвиђа максималну казну од пет година у затвору.

Амерички окружни судија Џенифер Рирден требало би да изрекне пресуду за Мекгонигала 14. децембра.

Амерички тужиоци оптужили су Мекгонигала док појачавају напоре да се спроводе санкције према руским званичницима, наводи британска агенција.

Дерипаска је међу двадесетак руских привредника и владиних званичника којима је Вашингтон увео санкције 2018. године због наводног мијешања Русије у изборе у САД 2016. године.

  Дерипаска и Кремљ негирали су било какво мијешање у изборе.

Потањин (62), један је од најбогатијих људи у Русији и предсједник компаније "Норникл", стављен је на листу санкција САД у децембру 2022. године.

Тужиоци су саопштили у јануару да је Мекгонигал, који је водио контраобавјештајни одјсек ФБИ у Њујорку преиј пензионисања 2018. године, примио скривене уплате од Дерипаске у замјену за истрагу супарничког бизнисмена и да је безуспјешно покушао 2019. године да Дерипаски буду укинуте санкције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана