Бајден на састанку са Зеленским: Русија неће побиједити

Танјуг
Бајден на састанку са Зеленским: Русија неће побиједити

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је на састанку са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, у Бијелој кући, да "Русија неће побиједити".

-Украјина ће побиједити и бићемо уз вас све вријеме - рекао је Бајден у обраћању Зеленском, преноси Глас Америке.

Он је претходно најавио више од осам милијарди долара војне помоћи Украјини, „да би тој земљи помогао у одбрани против руске инвазије“. Помоћ обухвата прву испоруку прецизно навођених клизних бомби домета до 130 километара, ракетне системе "Патриот", као и муницију ваздух-земља.

-Стављамо до знања да смо уз Украјину сада и у будућности -, рекао је Бајден.

Додао је да ће САД наставити да помажу Украјини да ојача позицију на ратишту и да је наложио Пентагону да распореди сав преостали новац за војну помоћ до краја његовог мандата у јануару.

-Сједињене Државе су окупљале свијет да подржи украјински народ у одбрани слободе од руске агресије, а главни приоритет моје администрације је био да пружим Украјини подршку која јој је потребна да побиједи - навео је Бајден у саопштењу.

Неименовани амерички званичник рекао је агенцији Ројтерс да Бајден неће дати сагласност Вашингтона у вези са употребом америчких пројектила за напад на мете које се налазе дубље на руској територији.

Зеленски је захвалио на помоћи америчкој администрацији - рекавши да обухвата важне одбрамбене ресурсе.

-Искористићемо помоћ да постигнемо заједнички циљ: побједу Украјине, праведан и трајни мир и трансатлантску безбједност - рекао је Зеленски на друштвеној мрежи Икс.

Послије разговора с Бајденом, Зеленски се састао и са потпредсједницом САД и демократским предсједничким кандидатом Камалом Харис, која је током сусрета изјавила да су позиви да Украјина уступи дио територије Русији "опасни и неприхватљиви".

Како преноси агенција АП, њен коментар представља критику сугестија републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа и његовог кандидата за потпредсједника, сенатора Џеј Ди Венса, да би Украјина требало брзо да склопи споразум о окончању рата.

-То нису приједлози за мир, већ приједлози за предају - казала је Харис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана