Бајден: Кина је темпирана бомба

Тануг
Бајден: Кина је темпирана бомба

ВАШИНГТОН - Амерички председник Џо Бајден назвао је Кину "темпираном бомбом" због економских изазова са којима се та земља суочава.

-Имају неке проблеме. То није добро, јер када лоши момци имају проблеме, они раде лоше ствари - рекао је Бајден на политичком скупу у савезној држави Јута, преноси Ројтерс.

Он је додао да је Пекинг у невољи, напоменувши да не жели да повриједи Кину, већ да жели рационалан однос са том земљом.

Његове изјаве се односе на то што је кинеска економија пала у дефлацију, наводи британска агенција и додаје да Кина можда улази у еру много споријег економског раста, са стагнирајућим потрошачким цијенама и платама.

Амерички предсједник је у сриједу потписао извршну наредбу којом је забранио одређена америчка улагања у Кини у сектору полупроводника и микроелектронике, сектору квантне информационе технологије и у домену одређених система вјештачке интелигенције.

Из кинеског министарства спољних послова су поручили да одлука САД озбиљно крши принципе тржишне економије и фер конкуренције.

- Ово је чин који подрива међународни економски и трговински поредак, дестабилизује глобалне ланце снабдијевања и штети интересима и Кине и САД и глобалне пословне заједнице - наведено је у саопштењу кинеског министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана