Бајден ће затражити од Конгреса 13 милијарди долара за Украјину

Tanjug
Foto: Arhiva

ВАШИНГТОН- Амерички предсједник Џозеф Бајден затражиће данас од Конгреса да обезбједи више од 13 милијарди долара хитне помоћи за Украјину, рекао је неименовани добро обавјештен извор.

Очекује се да ће Бела кућа такође затражити 12 милијарди долара за допуну федералних фондова за ванредне ситуације, рекао је извор за АП.

Бајден и његов тим за националну безбједност више пута су говорили да ће САД пружати помоћ Украјини колико год буде потребно да ослободи територије.

Портпарол Беле куће за националну безбједност Џон Кирби поставио је ове седмице питање људима који су забринути да трошкови рата у Украјини постају превисоки, колики ли би трошкови могли да буду ако руски председник Владимир Путин потчини Украјину, и то не само новчани трошкови, него и, како је навео, "у крви, можда чак и у америчкој крви".

Подршка америчке јавности за обезбеђивање оружја Украјини и директну економску помоћ временом се смањила. 

Анкета АП-НОРЦ спроведена у јануару ове године показала је да 48 одсто грађана подржава да САД обезбеде оружје Украјини, што је значајан пад у поређењу са 60 одсто подршке у мају 2022.

Демократе су генерално више од републиканаца подржавале слање оружја Украјини, али је и њихова подршка благо опала са 71 одсто на 63 одсто у истом периоду. 

Подршка републиканаца је још више опала, са 53 одсто на 39 одсто, пренијела је америчка агенција.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана