Аустралија: Свештенику продужена казна на 40 година због злостављања 72 дјеце

Танјуг
Foto: Принтскрин

МЕЛБУРН- Бивши аустралијски свештеник Џералд Ридсдејл, који је осуђен за сексуално злостављање дјеце, добио је данас још 12 мјесеци на казну затвора од 39 година због злостављања 72. жртве.

Ридсдејл (89) је у затвору од 1994. године због низа осуда за злостављање деце између 1961. и 1988. док је радио као римокатолички свештеник у црквама и школама широм своје матичне државе Викторије, пренио је АП.

Осуђен је на Магистратском суду у Баларату на додатну годину дана након што је у јуну признао кривицу за непристојан напад на тринаестогодишњег дјечака, док је 1987. године радио у католичкој школи у Хоршаму, што је била његова 193. осуда за злостављање дјеце.

Ридсдејл се појавио на суду путем видео везе из болничког затворског кревета, а држао је очи затворене током цијелог саслушања.

Он мора да одслужи најмање 33 године и шест мјесеци од 40-годишње казне пре него што стекне право на условни отпуст, па је његов најранији датум изласка април 2028.

Затворска казна је продужавана осам пута током деценија пошто се јавило више жртава.

Ридсдејл не може да хода од средине 2022. године и његови љекари су препоручили палијативно збрињавање.

Током својих 29 година рада као свештеника, Ридсдејл је био измјештан у 16 црквених мјеста, а 2017. године владина истрага о сексуалном злостављању дјеце открила је да су његова честа пресељења доказ да црква прикрива његове злочине.

Истрага је показала да је покојни аустралијски кардинал Џорџ Пел, који је постао треćи највиши свештеник у Ватикану 2014, знао да је Ридсдејл сексуално злостављао дјецу годинама прије хапшења.

Кардинал је негирао било каква претходна сазнања о кривичним оптужбама против Ридсдејла.

Пел је провео 13 мјесеци у затвору прије него што су његове пресуде за злостављање дјеце поништене у жалбеном поступку 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана