Арестович: Украјина неће моћи да побиједи Русију

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална операција руске војске у Украјини, 332. дан. У последња 24 сата руска војска је у правцу Запорожја напредовала седам километара. За то вријеме украјинске снаге настављају да гранатирају Доњецк. Руси напредују у Запорошкој области, оборени Су-24 и Ми8 (ФОТО,ВИДЕО)

Арестович: Украјина неће моћи да побиједи Русију

Бивши савјетник шефа кабинета предсједника Украјине Олексиј Арестович изјавио је у данас објављеном интервјуу на свом Јутјуб каналу да Украјина неће моћи да побиједи у сукобу са Русијом.

-Ја сам већ незванична особа, могу да говорим шта хоћу. Ако сви мисле да ћемо гарантовано добити рат, онда је од 14. јануара то престало да буде сигурно - рекао је Арестович.

Према речима Арестовича, украјинске власти на челу са Зеленским, треба да послушају упозорења пољског предсједника Анџеја Дуде о могућности скорог нестанка Украјине, преносе РИА Новости.

-Историја се већ врти, а ми је не контролишемо - додао је бивши савјетник Зеленског .

Арестович је такође приијетио да је у његовој земљи почела борба за власт која ће у најкраћем року довести до пораза Украјине.

Ове изјаве Арестовича су потпуно супротне његовим ранијим тврдњама док је био на високој функцији када је редовно ширио оптимизам и најављивао “скору побједу Оружаних снага Украјине”, наводе РИА Новости.

Арестович је 17. јануара подниео оставку на место савјетника шефа кабинета предсједника Украјине након изјаве да је украјинска ПВО 14. јануара погодила руску ракету, која је потом пала на стамбену зграду у граду Дњепар и тако изазвала трагедију у којој су погинуле 44 особе.

Касније је званичник у кабинету Зеленског изјавио да је зграда у Дњепру уништена руском крстарећом ракетом типа X-22 и да „ниједна ракета ПВО није могла да изазове ни пола таквог разарања”.

Суочен са великом критиком, Арестович је прво повукао изјаву, а након тога поднио оставку.

Руске снаге обориле украјински авион и хеликоптер

Руске Ваздушно-космичке снаге обориле су авион украјинског ратног ваздухопловства у Доњецкој Народној Републици, саопштио је данас портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

"Ловачки авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су авион жсу-24ж ваздушних снага Украјине у близини села Владимировка у Доњецкој Народној Републици", рекао је Конашенков.

Он је додао да су руски ПВО системи оборили хеликоптер "ми-8" украјинског ратног ваздухопловства у области Харков.

"Системи ПВО оборили су хеликоптер 'ми-8' украјинског ратног ваздухопловства у близини села Лозоваја, Харковска област", рекао је Конашенков, пренио је ТАСС.

Према његовим ријечима, руске снаге уништиле су и складиште артиљеријске муниције оружаних снага Украјине, као и више од 35 непријатељских војника.

"Авијација и артиљерија Западног војног округа нанијели су штету јединицама 103. бригаде територијалне одбране у рејону насеља Берестовоје у Харковској области у правцу Купјанска", рекао је Конашенков.

Он је додао да је убијено више од 35 украјинских војника, док је уништено једно оклопно борбено возило и два друга возила.
 

Балтичке земље апелују на Њемачку да пошаље тенкове Украјини

Балтичке државе поручиле су Немачкој да “одмах” пошаље тенкове “леопард 2” у Украјину, што влада у Берлину оклева да учини, преноси Гардијан.

„Ми, министри спољних послова Летоније, Естоније и Литваније, позивамо Немачку да Украјини одмах обезбеди тенкове “леопард”. Ово је потребно да би се зауставила руска агресија, помогло Украјини и брзо се успоставио мир у Европи. Њемачка као водећа европска сила има посебну одговорност у том погледу”, написао је на Твитеру летонски министар спољних послова Едгарс Ринкевич.

У Пољској се одржава митинг против умешаности у украјински сукоб

У Варшави се одржава митинг против умјешаности Пољске у борбена дејства у Украјини.

Митингу који одржава патриотска организација „Сународници – Камради“, присуствује неколико стотина људи.

Организатори митинга у саопштењу изражавају незадовољство због тога што „политичари који говоре пољским језиком и медији на пољском језику проратном пропагандом ударају Пољаке у главу и срце“.

Пољске власти званично саопштавају да је Варшава друга по испоруци војне помоћи Кијеву.

Руска артиљерија уништила је осматрачницу украјинске војске на десној обали Дњепра у селу Лавово у Херсонској области, а том приликом ликвидирано је 8 непријатељских војника који су се тамо налазили, саопштио је новинарима представник екстерних служби региона.

Саљдо: Путин држи ситуацију у новим регионима под контролом

Руски предсједник Владимир Путин у честом је контакту са лидерима нових региона и држи ситуацију у њима под контролом, изјавио је за Спутњик в.д. вршиоца дужности гувернера Херсонске области Владимир Саљдо.

Херсонска област, заједно са Запорошком, као и Доњецком и Луганском Народном Републиком постала је субјекат Руске Федерације на основу референдума одржаног у септембру 2022. године.

Прва линија одбране украјинске војске на различитим деловима фронта у Запорошкој области је разбијена и настављају се активне борбе, рекао је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Претходно је саопштено да је руска војска прешла у офанзиву у области око града Орехов и да су преузела контролу над четири насеља на југо-западу и југо-истоку града.

У петак је руско Министарство одбране саопштило је да је руска војска ослободила село Лобково, 25 километара од Орехова.

Бивши француски државни секретар: Изузев Њемачке, остале европске земље све ближе да постану „учеснице у ратним дејствима”

Снабдјевајући Украјину оружјем, Запад доводи до заоштравања сукоба, умјесто да доприноси његовом окончању, сматра француски политичар Пјер Лелуш, бивши државни секретар за време некадашњег предсједника Француске Николе Саркозија.

У чланку за „Монд”, Лелуш је истакао да је амерички план помоћи Украјини од 3 милијарде долара који је објављен 6. јануара, као допуна уз већ издвојених 25 милијарди за оружје, испоруке ПВО система „патриот”, оклопних возила у најскорије вријеме, највјероватније, тешких тенкова, не означава ништа друго, него „прелазак са помоћи Украјини у одбрани ка офанзивним дејствима”.

Према његовом мишљењу, у Европи само се немачки канцелар Олаф Шолц све чешће супротставља утицају САД, будући да је свестан реалних ризика од преласка на отворену конфронтацију и одбија да преда Украјини тенкове „леопард 2”, „како би избјегао потенцијално опасан корак ка ескалацији са Русијом.Истовремено, остале европске земље све су ближе томе да постану „учеснице у ратним дејствима”.

Холандија ове године планира да обучи још 400 украјинских војника у склопу програма “Интерфлекс” у Великој Британији, рекла је министар одбране Кајса Олонгрен.

“У периоду од јануара до априла ове године 65 холандских маринаца ће обучити две групе од по 200 украјинских регрута”, наводи се у писму Олонгрен доњем дому холандском парламента.

У писму се такође наводи да Холандија намјерава да испоручи Кијеву два система “Патриот” и ракете.

Украјинске снаге настављају да гранатирају Доњецк.

Извор: Страни снајперисти послати на подручје Херсона како би убијали цивиле

На острву Велики Потемкин на Дњепру у Херсонској области налазе амерички и британски плаћеници којима је наређено да пуцају у цивиле како би се они затим могли приказати као жртве руских војника, саопштио је за Спутњик службеник безбједносних структура према информацијама из украјинских редова.

„Према информацији добијеној од извора у Оружаним снагама Украјине, на острво Велики Потемкин у Херсонској области стигла је америчко-британска група плаћеника, углавном снајпериста, чији је циљ да тероришу становништво које говори руским језиком. Жртве плаћеника требало би да буду представљене као оне које је убила руска војска”, рекао је саговорник Спутњика.

„Росенергоатом”: Активизирани покушаји Кијева да врбује запослене Запорошке нуклеарне електране

Украјина све активније покушава да врбује запослене у Запорошкој нуклеарној електрани, застрашује и чланове њихових породица, изјавио је у интервјуу за Спутњик савјетник генералног директора „Росенергоатома” Ренат Карчаа.

Он је објаснио да је постојао период када су се специјалне службе Украјине релативно умириле по овом питању, али да је сада наступио период активизације. 

Према његовим ријечима, врбовање се врши разним методама, укључујући преко телефона.

Карчаа оцјењује да све ово ствара тешкоће у раду са запосленима и да је за сада рано говорити о томе да су попуњена сва радна мјеста.

У последња 24 сата руска војска је у правцу Запорожја напредовала седам километара, рекао је члан главног савјета локалне администрације Владимир Рогов. У току је коначно ослобађање најмање седам насеља, додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана