АНАЛИЗА Коридор Сувалки Ахилова пета НАТО-а

Вељко Зељковић
АНАЛИЗА Коридор Сувалки Ахилова пета НАТО-а

МОСКВА - Евентуална војна акција, односно сценарио за успостављање копненог коридора између Бјелорусије и руске области Калињинград, што подразумијева заузимањем коридора Сувалки, није реалан, јер би то вјероватно био увод у отворени рат Русије са НАТО-ом.

Каже ово за “Глас Српске” генерал-мајор у пензији и бивши начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије Божидар Форца, осврћући се и анализирајући недавно објављене обавјештајне процјене да је пребацивање плаћеника “Вагнера” у Бјелорусију био само “суптилан потез” и вјешт шаховски потез у режији Владимира Путина, чији је крајњи циљ заузимање коридора Сувалки и физичко спајање Бјелорусије са Калињинградом, који тренутно нема никакву копнену везу с Русијом.

Према наводима тих западних обавјештајних стручњака, али и аналитичара, наводно постоји неколико сценарија за успостављање овог копненог коридора између Бјелорусије и Калињинграда - кроз Литванију или Пољску, а оба укључују напад на границу и пребацивање војне опреме из Бјелорусије. Према ауторима овог извјештаја, који је процурио у јавност, ако би руски пробој био брз и одлучан, НАТО једноставно не би имао довољно времена за реакцију, а када коридор буде постављен, биће прекасно.

У том случају, како наводе, Абхазија, непризната отцијепљена регија Грузије коју Москва подржава од раних деведесетих, могла би након тога бити проглашена дијелом Русије, што би проширило руску територију и за бираче створило привид о томе како Руси “не остављају своје”. Они упозоравају и на то да би се руске трупе могле вратити и Нагорно-Карабах.

Према ријечима Форце, ништа од овог није реално у садашњим околностима, иако су се овакве најаве могле чути и из саме Москве, из које је у неколико наврата поручивано са би “вагнеровци” могли “за неколико сати” извршити упад у коридор Сувалки, најкраћи пут од Бјелорусије до Калињинграда, који се протеже између Пољске и Литваније.

Форца сматра да Русија у овом тренутку није спремна на такву војну авантуру, поготово јер суверенитет ове руске области није у опасности. Како каже Калињинград је дио Руске Федерације и заштићен је нуклеарним кишобраном Кремља.

- Он је кључна локација за било какав конвенционални или нуклеарни рат с обзиром на тамошњу велику залиху руског нуклеарног оружја те на његову позицију, као ексклаве између чланица ЕУ и НАТО-а Пољске и Литваније. Вјерујем да ће тако и остати, иако многи ову област виде као најопасније мјесто на свијету. Брине ме само Пољска и Литванија. Ако би и дошло до неке војне акције, да се под контролу стави коридор Сувалки, онда то само Варшава може извести, наравно уз сагласност Америке, која би на тај начин Европу гурнула у опасни рат са Русијом - каже Форца.

Образлаже то чињеницом што локација Калињинграда даје приступ Сјеверном мору бољи него што то чине луке у окружењу Санкт Петербурга, што ову област чини Ахиловом тетивом овог војног савеза.

- Калињинград пружа и могућност сакупљања обавјештајних података. И ако рат потраје и буде ишао у садашњем смјеру, који није повољан за Вашингтон, који не зна како да се из њега извуче, јастребовима из Вашингтона би свашта могло пасти на памет - додаје Форца, појашњавајући како су и наводни сценарији о руској акцији “спашавања” Калињинграда и приче о “Вагнер” групи можда и алибији за тако нешто.

Коридор

Коридор Сувалки представља 65 километара дуг појас земље на граници Литваније и Пољске који дијели руску ексклаву Калињинград од Бјелорусије. До распада СССР-а, те чланства балтичких земаља у НАТО-у овај уски појас земље на граници Литваније и Пољске није имао неки посебан стратешки значај. Али, геополитичке промјене су довеле до тога да је овај коридор постао мјесто од највећег стратешког значаја како за НАТО тако и за Русију. Према мишљењу многих аналитичара управо би овај простор био мјесто почетног сукоба у хипотетичком Трећем свјетском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана