Америка вратила Риму 266 веома вриједних артефаката

Srna
Foto: Italy24PressNews

РИМ- Италија је саопштила да је из САД вратила 266 древних артефаката вриједних неколико десетина милиона евра које је у Америку однијела и тамо продала међународна мрежа кријумчара крајем деведесетих година прошлог вијека.

Међу предметима, од којих најстарији датирају још из деветог вијека прије нове ере, налазе се радови из периода Ертрураца, Велике Грчке и Римског царства.

Специјална јединица италијанске полиције саопштила је да су артефакти враћени захваљујући сарадњи правосудних органа Италије и САД.

Фотографије које је обезбиједило Министарство културе Италије приказују артефакте међу којима су осликане посуде, глава статуе и новчићи. Артефакти са фотографија изложени су раније ове седмице у Њујорку.

У саопштењу италијанских власти наводи се да је 145 предмета враћено у оквиру процеса банкрота британског трговца антиквитетима Робина Симса. Још 65 артефаката налазило се у музеју у Хјустону, који је одлучио да их врати Италији након што је установљено да су илегално ископани и извезени. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана