Америчке службе позвале свемирску индустрију на опрез због Русије и Кине

Танјуг
Америчке службе позвале свемирску индустрију на опрез због Русије и Кине

Америчке контраобавјештајне агенције позвале су данас свемирску индустрију САД на опрез с обзиром на, како тврде, покушаје страних обавјештајних служби да украду истраживачке податке и пословне тајне, с циљем јачања свемирских програма својих држава.

- Очекујемо растуће пријетње овом сектору америчке економије. Кина и Русија су међу водећим претњама страних обавештајних служби када је ријеч о америчкој свемирској индустрији - рекао је неименовани извор из контраобавјештајне агенције за Ројтерс.

ФБИ, Национални центар за контраобавјештајну и безбједносну службу и Канцеларија за специјалне истраге ваздухопловства објавили су билтен на двије странице, у којем се наводи да неодређени страни субјекти користе сајбер нападе и технике попут стратешког улагања путем заједничких улагања и куповине да би добили приступ америчкој свемирској индустрији.

У том докуументу се наводи да су поједини запослени изложени ризику од покушаја ангажмана кроз понуде путовања у иностранство или консултантских услуга, и позивају се компаније да контактирају службе ако сумњају да ће бити мета напада, као и да "прате необичне инциденте".

Кина тврди да развија свемирски програм у мирољубиве сврхе, али амерички војни званичници кажу да Пекинг види свемир као кључан за своју војну стратегију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана