Амазон кажњава запослене који превише раде од куће

Танјуг
Амазон кажњава запослене који превише раде од куће

СИЈЕТЛ - Компанија Амазон прати и кажњава своје запослене у САД зато што не проводе довољно времена у канцеларијама компаније, пише Гардијан.

Лист наводи да се у и-мејлу, који је Амазон у сриједу послао неким запосленима, упозорава да они “ тренутно не испуњавају очекивања да се придруже колегама у канцеларији бар три пута недјељно”.

У те мејлове је имао увод Фајненшл тајмс (ФТ), а дискутовало се о њима и на анонимној платформи Блајнд.

Из текста и-мејла произилази да је он послат радницима Амазона који су долазили у канцеларију мање од три дана у недјељи током пет или више од посљедњих осам недјеља.

Неки запослени су одговорили да су овај и-мејл добили грешком, а надлежне службе Амазона су их позвале да разјасне тај проблем са одјељењем за људске ресурсе.

Амазон је посљедњи у низу послодаваца који жели да подстакне раднике да се врате у канцеларију, али та политика изазива незадовољство.

-Компанија Амазон намеће ригидан систем управљања и уводи казне, покушавајући да контролише и ућутка раднике - сматра директор коалиције Атина која штити рањиве групе становништва, Рајан Герети.

У марту је Епл почео да пријети казнама радницима који се нису вратили у канцеларију на пола радног времена, а Илон Маск је одмах након преузимања Твитера затражио од запослених да проводе пуно радно вријеме у канцеларији. Пандемија вируса корона је присилила велики дио радне снаге да ради од куће, укључујући и раднике у технолошком сектору.

Према студији агенције Морнинг кансалт, у мају 2022. године је 48 одсто запослених у технолошком сектору рекло да раде на даљину, а утврђено је да већина технолошких радника, 85 одсто, сада ради потпуно на даљину или у хибридном режиму.

Радници нису заинтересовани да се врате старом начину живота прије пандемије вируса корона, додаје се у поменутој студији, пошто је три од пет радника у технолошком сектору рекло да не жели повратак у канцеларију са пуним радним временом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана