Албарес: Шпанија веома близу договора са Британијом о Гибралтару

Tanjug
Foto: Profimedia

ДАВОС– Министар спољних послова Шпаније Хозе Мануел Албарес данас је рекао да се Мадрид и Лондон приближавају договору о коначном рјешењу за статус Гибралтара након Брегзита.

 


 

    Статус Гибралтара и начин надзора на граници са Шпанијом били су спорни од британског гласања за излазак из Европске уније 2016, јер је полуострво искључено из постигнутог споразума о изласку између Британије и ЕУ, пренио је Ројтерс.

    "Видим конструктиван дух британске стране о споразуму у вези са Гибралтаром", изјавио је Албарес на маргинама Свјетског економског форума у ​​Давосу.

    Шпанија, Британија и Европска унија договориле су се 31. децембра 2020. године, неколико сати прије потпуног изласка Британије из блока, да Гибралтар остане дио споразума ЕУ попут шенгенске зоне, као и да ц́е до трајног рјешења Шпанија надзирати луку и аеродром.

    Европска комисија и Шпанија послале су  крајем 2022. Британији предлог  да копнена граница Гибралтара са Шпанијом остане отворена и да се обезбеди слободан проток људи између Шпаније и енклаве.

    "Ништа није договорено док се све не договори, али из састанака које сам имао са британским министром спољних послова Џејмсом Клеверлијем видим да обојица желимо споразум и заиста радимо на томе", рекао је Албарес, не наводец́и временски оквир.

    Шпанија је уступила Британији поменуту територијиу око рта у гибралтарском мореузу Средоземног мора 1713. године, али је потом дуго тражила да јој се она врати.

    На референдуму 2002. године од око 33.000 становника Гибралтара гласало је 90 одсто, од којих је 99 одсто одбацило било какву идеју да Британија дијели суверенитет над енклавом са Шпанијом.

    Међутим, они су убједљиво већински гласали да остану у Европској унији на британском референдуму о Брегзиту 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана