Вучић: Земље ће нестајати, проблем је у цијелој Европи

ГС
Вучић: Земље ће нестајати, проблем је у цијелој Европи

НИШ – Предсједник Србије Александар Вучић прокоментарисао је вечерас војну индустрију Србије.

Он је изјавио да није задовољан како изгледа војна индустрија, иако су направљена многа улагања.

“Плашим се да смо направили бројне грешке у избору људи на поједина места у војној индустрији”, рекао је он. Нагласио је и да је Србија данас много снажнија и може да уложи и 200 милиона евра у војну индустрију.

“Држава је куповала и са страна и снажила нашу војску. Имамо 12 хиљада радника у војној индустрији која нам омогућава да важне производе увек имамо произведене у нашој земљи и то је од изузетног значаја”, додао је и истакао да је војска много напредовала, али је поновио да “није свиме задовољан”.

“Данас видим проблеме које имамо и у том сам погледу строжи и од начелника генералштаба и министра одбране. Знам колико смо бољи и колико смо снажнији, али и даље видим значајне недостатке и на томе радимо да их убрзано исправљамо”, јасан је био предсједник Србије.

Како је рекао, како му се ближи крај мандата не жели да ишта сакрије од људи.

“Војска онда и војска сада су као земља и небо. Нисмо имали панцир, нисмо имали корнете које сада добијамо, имали смо између нула и једног избољног ловца, данас имамо 14. Имали смо 4 орла, данас 10 и радимо на још 4+4. Највише јача ПВО, имамо две батерије панцира и стиже још”, изјавио је Вучић.

“Имамо данас 5,6 пута више хеликоптера у исправном стању. Нећу ни да причам о квалитету, наоружали смо све наше хеликоптере”, рекао је он.

Према његовим речима, Србијс има 30 нових руских тенкова, имаће и 36-54 нове србијанске хаубице.

“Почели смо да радимо добра возила у Застава, Терво и Фапу. Уредили смо и много касарни, повећали плате за 70% у последњих 9 година”, рекао је он и додао да је то важно.

“У савременом свету су три ствари важне, уз економију и раст БДП-а који се подразумевају - енергенти – струја, гас, нафта, храна и вода, и војска”, рекао је Вучић и додао да се ту сада налази и здравство.

“Користим се логиком гвоздених детерминаната и видим да се налазимо у веома тешком тренутку. У целом свету проблем је што сви лажу и нико неће да говори. У Немачкој је највећа инфлација, у Америци највећа у последње 4 деценије”, рекао је он и додао да су у Њемачкој циене енергената скочиле 21% у односу на прошли новембар.

“Ми смо јуче продали струју за 499 евра по мегават сату, то је скоро 10 пута више од цене коштања”, нагласио је он. Како је нагласио, важно је да Костолац крене што прије, јер би тиме могли да на дневном нивоу зарађују милионе евра и тако буду убједљиво најјачи у региону.

Вучић је поручио и да данас Србија производи довољно струје за своје потребе. “Земље ће да нестају због свега овога. Имате проблем на нивоу целе Европе”, рекао је он. 

Такође, како је истакао, политика не дозвољава да отворе Северни ток 2. “Путин се логично понаша и неће да му неко уништи инвестицију од неколико милијарди. Кина купује све што стигне, Америка све своје ресурсе искоришћава”, нагласио је Вучић и додао да Србија сад ријешава питање робних резерви, преноси Б92.

“То морамо да појачамо. Да повећамо резерве хране, нафте. Имали смо добре количине, али то мора да буде веће. Све што будемо могли да купимо било где – купићемо”, поручио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана