Вучић: Србија спремна да се ухвати у коштац са свим што будућност доноси

Срна
Вучић: Србија спремна да се ухвати у коштац са свим што будућност доноси

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија у 2022. годину улази са здравим јавним финансијама и да ће бити спремна да се ухвати у коштац са свим што јој будућност доноси.

Вучић је, на отварању скупа “Економист – свијет у 2022”, рекао да Србија у идућу годину улази окружена релативно повољним глобалним макроекономским условима, стабилном валутом, ниским стопама задуживања и високим приливом инвестиција, што омогућава нови фискални простор и контролу ризика и неизвјесности.

“Свакако, година пред нама захтеваће нова прилагођавања, како у личном, тако и у колективном смислу. Глобални трендови који погађају цео свет одразиће се и на наше личне животе и зато јачањем сопствених ресурса, нарочито оних људских, бићемо спремни да се хватамо у коштац са оним што нам будућност тек доноси”, нагласио је Вучић.

Он је истакао да је Србија јасно посвећена рјешавању свих изазова, од актуелних, до оних са којима ће се човјечанство тек сусрести, било да је у питању нека нова пандемија или несташица енергената, хране и пијаће воде.

“Србија ће, као и до сада, бити поуздан партнер свих меродавних међународних институција, чије деловање иде у смеру стварања хармоничних односа међу народима”, рекао је Вучић.

Он је додао да ту, прије свега, мисли на промоцију политичког и економском мултилатерализма, дефинисаних у УН.

“Наша будућност, као и будућност планете је суочена са ризицима, али сам дубоко убеђен да ћемо бити способни да за почетак амортизујемо њихове последице, а да потом наставимо са изградњом новог, врлог света, суштински врлог и човечног”, рекао је предсједник Србије.

Вучић је указао да пандемија ковида 19 није постала само хуманитарно, већ и економско питање, те оцијенио да у идућој години свијет очекују изазови високих цијена енергената, који постају ново моћно оружје, као и питање климатских промјена.

Он је рекао да је Србија посвећена “зеленој агенди”, да ће радити на алтернативним изворима енергије и горива и да ће морати да одлучи да ли да има нуклеарке, али истовремено ће да чува и своју економију данас и развија своју индустрију у будућности.

Вучић је оцијенио да се систем либералне економије показао као мањкав, а да је пандемија вируса корона показала да је без државне интервенције, немогуће пребродити хуманитарне и привредне катастрофе.

Он је оцијенио да вирус корона и даље изазива нове економске потресе, који ће се наставити и у наредној години, што ће имати за посљедицу наставак поремећаја у производњи и ланцима снабдијевања, стварајући инфлаторне притиске.

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић је рекао да ће Србија идуће године бити боља него што је била ове, у сваком смислу – и економском, политичком, међународном, у свакој сфери која је битна за грађане и за државне интересе Србије.

Он је подсјетио да је Србија имала снажан и најбољи могући одговор на кризу која је дошла са вирусом ковида 19 и када је ријеч о здравственој заштити становништва, а нарочито у очувању економских потенцијала своје привреде и свог становништва и привлачењу страних инвестиција и улагања у инфраструктуру.

“Што се тиче економије, ако смо у пандемијским годинама, успели не само да одржимо, већ и да увећамо стопу привредног раста, наставимо рекордне регионалне резултате у доласку страних инвестиција и још више подстакнемо градњу инфраструктуре, онда је јасно како би могла да изгледа следећа 2022. година, када ће пандемија већ бити на издисају”, истакао је Дачић.

Он је рекао да очекује успјех референдума о уставним промјенама, који ће бити одржан средином јануара идуће године, те додао да очекује да ће послије општих априлских избора нова влада и предсједник Србије наставити досадашњу политику инфраструтурних пројеката, раста животног стандарда и борбе на међународној позорници за најважније националне интересе, прије свега за Косово и Метохију.

“У најкраћем, очекујем пуну стабилност која је неопходан предуслов за развој у сваком смислу”, рекао је Дачић.

У згради Скупштини Србије је, у организацији “Колор медија кумјуникејшнс”, одржан скуп “Економист: свијет у 2022”, на коме је било ријечи о томе како ће изгледати свјетски поредак у 2022. години и о изазовима у новој години и развоју привреде, послије пандемије.

Учествовали су представници Владе Србије, дипломатског кора, пословних удружења, водећих привредника из Србије, као и личности из јавног и културног миљеа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана