Вучић се нада да Београд и Приштина могу имати озбиљне разговоре

Срна
Вучић се нада да Београд и Приштина могу имати озбиљне разговоре

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изразио је наду да Београд и Приштина могу имати озбиљне разговоре.

"Ја сам сурови реалиста и веома прагматичан човек. Не очекујем ништа, надам се да можемо имати озбиљне разговоре одговорних људи", рекао је Вучић.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре у Београду са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем нагласио значај разговора Београда и Приштине и са аспекта очувања стабилности.

"Мислим да је важно да разговарамо и сачувамо мир и стабилност, пре свега, а да онда покушамо да дођемо до неког решења", рекао је Вучић.

Он је напоменуо да се Београд понашао одговорно и раније током дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ.

"Нисам сигуран да су се сви чак и у Европи на такав начин понашали, а да не говоримо о албанској страни која своју основну обавезу /формирање Заједнице српских општина/ из Бриселског споразума није спровела у дело", рекао је Вучић.

Он је напоменуо да су Београд и Приштина до сада потписали 48 споразума и да о томе жели да обавијести новоименованог премијера у Приштини.

"Чуо сам да је новоименовани премијер /Аљбин Курти/ у Приштини рекао како имамо 33 споразума. Желим да га обавестим да имамо 48 споразума, да човек зна колико споразума имамо ако се већ спремају за разговоре", рекао је Вучић.

Он је рекао да вјерује у разговоре и у четири кључне слободе - проток робе, капитала, услуга и људи, нагласивши значај инцијативе "мали Шенген".

Вучић је изразио наду да ће Приштина укинути забрану на пласман производа из централне Србије на Космет.

"Надам се, јер не могу да очекујем ништа да ће бити дозвољено српским производима после годину и три-четири месеца од када су уведене таксе. То и нису таксе, то је прекид и забрана трговине са Србијом", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, штету због тога трпе и Срби и Албанци који су морали сличну или исту робу да набављају по већој цијени.

"Ми из централне Србије нисмо могли да отпремимо робу или како би Албанци рекли, ми из Србије нисмо могли да извеземо робу. Али како год гледате, ми смо изгубили 500 милиона евра, а да не кажем колико су изгубили Срби и Албанци на Косову", рекао је Вучић.

Вархељи је рекао да односи између Београда и Приштине представљају кључно питање за цијели регион, те истакао да је први корак који Косово мора да направи - укидање такса.

Према његовим ријечима, да би дошли до дугорочног мирног рјешења, двије стране морају да се међусобно договоре.

Вархељи је рекао да је лично спреман да помогне, уколико је то могуће, на било који начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана