Вучић позвао БиХ, Црну Гору и Приштину да се прикључе иницијативи

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Тирани, након потписивања шест кључних споразума у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", да вјерује да ће се овој иницијативи прикључити и други из региона - БиХ, Црна Гора и Приштина који то још не чине из политичких разлога.

"Ми смо ово правили и показали смо одговорност. Направили смо иницијативу која ће промијенити лице Балкана", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Албаније Едијем Рамом и Сјеверне Македоније Зораном Заевом. Он је рекао да је по доласку у Албанију видио да нападају премијера Раму да је иницијатива "Отворени Балкан" у ствари иницијатива "Велика Србија" као што њега у Београду нападају да доприноси стварању "Велике Албаније", али да није ријеч о томе.

Према његовим ријечима, регион се губи у причама о прошлости и због тога губи будућност. "Сви можемо да живимо боље", поручио је Вучић и најавио да ће већ у мају или јуну у Београду бити организован заједнички сајам вина. Премијер Албаније Рама рекао је да је Европска комисија данас јасно поручила да подржава иницијативу "Отворени Балкан" те да је и сама позвала друге земље региона да се придруже. Он је нагласио да је то иницијатива које земље региона гура напријед и доприноси реализацију оног што је договорено током Берлинског процеса, који никад није спроведен. "Ово је обухватна и инклузивна иницијатива.

Ми смо све изнијели на сто да би обезбједили прогрес и напредак економијама Западног Балкана", рекао је Рама и додао да ће на сљедећи Самит бити позване и Италија, Грчка и Мађарска. Премијер Сјеверне Македоније Заев,такође,је позвао остале земље региона да се придруже иницијативи која доноси реалне бенефите свима. "Имамо исти пут, исту визију, то су европске вриједности", рекао је он и додао да та иницијатива посебно даје шансу младим да остану на Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана