Вучић на самиту УН: Србија неће жртвовати традиционалне вриједности

Танјуг
Foto: Танјуг

ЊУЈОРК - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је на Самиту о будућности у Уједињеним нацијама да је невјероватно колико велике силе користе лажи и лицемјерје у своју корист, радећи против малих земаља под изговором мира и међународног права.

- Наравно, јако је битно имати мир, а не конфликте и сукобе. Не желим понављати празне приче, јер се међународно право примјењује углавном на велике силе, а не на мале. Ако говоримо о најмоћнијим земљама, невјероватно је колико лажи и лицемјерја користе како би радиле против малих земаља, рекао је Вучић током дводневног Самита о будућности, који се одржава у оквиру 79. засједања Генералне скупштине УН.

Предсједник Србије је нагласио да је мир важнији од свега. "Мир је јако важан, али велике земље често користе мир у своју корист, док други доста губе у том процесу. Сви актери, без изузетка, позивају се на међународно право у своју корист, намјерно заборављајући шта су радили и шта раде данас. Све велике силе треба подсјетити да не треба кршити права. Србија подржава план генералног секретара Уједињених нација и подржава Пакт будућности, без обзира на то што желимо видјети више компромиса", поручио је Вучић.

Предсједник Србије такође је истакао да ће се Србија одупријети свим „woke“ покретима који се намећу њеним традиционалним вриједностима. "Србија је на свом европском путу и, за разлику од многих, поштује норме и регулативе међународног права. Истовремено, Србија је модерна земља са великом стопом раста и није спремна да жртвује своје традиционалне вриједности", рекао је он.

Оцијенио је да су за Србију важне теме одрживи развој, финансијски развој, међународни мир и безбједност, наука, технологија и дигитална сарадња, као и младе генерације и трансформација глобалног управљања.

- Србија свакако подржава оно што је важно, и питање климатских промјена је нешто што, као и Кина, подржава. Вјерујемо да ће САД и УН имати више разумијевања за постојећу финансијску архитектуру, додао је.

Предсједник је истакао да Србија вјерује да заслужују пажњу напомене Бразила и Русије везане за климатске промјене, јер су фокусиране на безбједност.

- Србија вјерује да је јако важно наћи баланс између западних интереса и владавине права и захтјева многих других држава, посебно када причамо о породицама и традиционалним вриједностима. Људска права су једна ствар, али злоупотреба људских права може бити у супротности са традиционалним правима која многе земље не могу прихватити, посебно када говоримо о породичним вриједностима. Те вриједности су нешто што Република Србија његује, закључио је Вучић.

Предсједник Србије састао се у Њујорку са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, са којим је разговарао о економској сарадњи и заједничким пројектима, као и о предстојећој посјети турског предсједника Србији.

- Са предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом о свим темама битним за билатералне односе наших земаља, као и глобалним безбједносним изазовима са којима се читав свијет суочава. Разговарали смо о економској сарадњи и заједничким пројектима који могу да допринесу развоју и просперитету оба народа и читавог региона, написао је Вучић на Инстаграм налогу будућностсрбијеав.

Тема разговора, како је додао, била је и предстојећа посјета Ердогана Србији.

Вучић се претходно састао и са предсједником Владе Белгије Александром де Кроом и предсједником Кеније Вилијамом Рутом и говорио на другој пленарној сесији Самита о будућности, који се одржава у сједишту Уједињених нација.

Вучић ће током боравка у Њујорку до 27. септембра имати билатералне сусрете са више од 40 свјетских лидера. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана